Tänään vietetään Maailman aids-päivää. Kävin juuri itse testissä ja sitä ennen mietin, että kummasta käsivarresta verta tällä kertaa valutettaisiin. Päätin antaa oikeasta, vasemmasta on piikitetty jo lukuisat kerrat. Olen sitä ikäluokkaa, joka oli herkässä iässä kun homoruottoa ja homoseksin tappavaa vaarallisuutta paasattiin. Mitään testejä ei aluksi edes ollut, vaikka tiedon puute uudesta viruksesta ja pelon kylväminen takasivat, että moni koki tarvetta tietää oma statuksensa. Sittemmin tiedon lisääntyessä kävi selväksi, että ei se ilmasta eikä pinnoilta leviä ja testitkin tulivat 1985. Kesti kuitenkin vuosia, ennen testeistä tuli yhtä vaivattomia päästä ja nopeita saada tulokset kuin mitä ne tänä päivänä ovat. Hiv-testin pyytäjää pidettiin tavallisilla terveysasemilla kuolemaan tuomittuna väärän tien kulkijana ja testitulosta sai odottaa pari viikkoa – eikä sitä voinut tarkistaa itse verkosta. ”Tällä kertaa tämä oli negatiivinen” lausuttuna väsyneellä ja pettyneellä äänellä on jäänyt mieleen noin kolmen vuosikymmenen takaa, kun kaupungin terveysaseman hoitaja soitti tuloksen.

Viesti jäi umpiluuhun ja testikäytäntöjen helpottuessa minulle muodostui tavaksi käydä testissä kolmen kuukauden välein ellen ollut parisuhteessa. Sinkkuvuosia on sen verran, että laboratorioissa on tullut käytyä. ”Low risk is no risk”.

Keskusteluissa 70- ja 80-lukujen nuorten kanssa on tullut esiin, että ennen hiv-epidemian alkua suojaamaton anaaliyhdyntä oli, ilmeisesti vielä enemmässä määrin suosittua kuin tänä päivänä, jossa vielä on jotain jäljellä aids-valistuksesta ja kondomi monelle itsestään selvä juttu. Bare Back -epistola on kuitenkin levittänyt suojaamattoman anaaliseksin sanomaan gay-yhteisöihin aina maan ääriin, myös meille. BB-epistola on lähtöisin Yhdysvalloista, kuten hivin estolääkitys PrEP, joka poistaa hiv-riskin. Yhden riskin poistuminen ei tietenkään tee suojaamattomasta anaaliyhdynnästä riskitöntä, se ei tee siitä turvallista. Tämä tuli selväksi keväällä puhjenneesta apinarokkoepidemiasta.

Paitsi apinarkokko-, myös kuppatartuntojen yleistyminen on tapahtunut gay-bi -miesten yhteisöissä. Tukholmassa kuppatartunnat jopa viisinkertaistuivat. Yhdysvalloissa todettiin viime vuonna enemmän kuppatartuntoja kuin koskaan sitten sen hoidon eli penisiliinin keksimistä 1948. Kun 1998 kuppatartuntoja oli 7000, viime vuonna niitä oli yli 52ooo. Vuodesta 2002 alkaen tapahtunut nousu on ilmennyt pääasiassa gay-bi -miesten keskuudessa. Aids sen sijaan on yhä selkeämmin kaikkien tauti, testaamista kannnattaisi lisätä heteropuolellakin.

Aidsiin kuolee yhä ihmisiä, maissa joissa terveydenhuolto on heikosti saatavilla. Aidsiin kuolee yhä 650 000 ihmistä vuosittain, se on kolmannes siitä, mitä huippuvuonna 2004 ja 2005 kumpanakin. Ehkä silti Maailman aids-päivä tulisi nimetä uudelleen seksitautien päiväksi. Tai perustaa seksitaudeille oma päivä.

Selvästi piittaamattomuus seksitauteja kohtaan on laskenut huolestuttavan alas.

Aina kannattaa pitää mielessä, että jos uudelle seksikumppanille ei kelpaa seksi kondomin kanssa, jollekin muulle kyllä kelpaa. Kenestä sitä tässä maailmassa pitäisi huolen ellei itsestään. Kyse on myös toisen ihmisen kunnioituksesta, on rumaa maanitella tai vaatia suojaamatonta seksiä.