Vuoden homo, bi tai trans : Tuure Boelius

Vasta 16-vuotias tubettaja Tuure teki rohkean vedon kertoessaan homoudestaan suositulla Youtube-kanavallaan marraskuussa. Tuuren kanavalla on jo yli 80 000 tilaajaa ja hänen videoitaan on katsottu lähes 6 miljoonaa kertaa. Esimerkillään Tuure antoi rohkeutta myös muille olla oma itsensä. Tuure valittiin myös Vuoden nuoreksi porilaiseksi. Tuure esittää nuorta Touko Laaksosta Turun kaupunginteatterin tulevassa Tom of Finland -musikaalissa.

Vuoden homoklubi: Hercules

Vuoden suurin paukku oli Herkun muutto suurempiin tiloihin. Samalla markkinoille tuli Diskoraha. Aikuisempi homomeno jatkuu uusissakin tiloissa jokaikinen yö. Usein esiintyjiä ja teemailtoja.

Vuoden baari, ravintola, kahvila : Bear Park Cafe & KULMA

Päiväkahviseuraa ja saksalaista aamiasta. Kallion pienestä gaykahvilasta on tullut varsinainen homokulttuurin hot spot. Kesäisin toiminta laajenee viereiseen Karhupuistoon lippakioskille.

Vuoden homopaikka (muu maa): Nightclub Mixei, Tampere

Tampereen klassikko ja Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva gayravintola. Omistajanvaihdos toi monia parannuksia tiloihin, valikoimat lisääntyivät ja tapahtumia on useammin. Mixein humuun pääset keskiviikosta lauantaihin.

Palkinto homokulttuurin edistämisestä: Kalkkuna

Bingopallot ovat pyörineet 15 vuotta ja nyt se riitti,  Kalkkuna jäi vuoden päättyessä vakiobingoista eläkkeelle. Tunnettu ja pitkäaikainen drag-taiteilija kokosi myös yhteen Suomen dragit marssimaan näyttävästi Helsinki Pride -kulkueessa yhtenä kokonaisena ja näyttävänä ryhmänä 2015 ja 2016.

Vuoden drag : Jere Sivonen

Meikkaajaksi opiskeleva Jere, 18, lienee Suomen nuorin Drag-kilpailun voittaja koskaan. Voittoaan ennen Jere nousi ilmiöksi julkkismeikeillään, kun media nosti taiturin esiin. Jutun tekivät ainakin Kainuun Sanomat, Savon Sanomat ja lopulta myös Yle ja Iltalehti. Jere keskittyy etenkin look alike -tyyppisiin esityksiin. Uusi tuloka, joka maustaa Suomen selvästi varttuneempaa Drag-skeneä.

Vuoden show, konsertti, näytelmä: Antti Tuisku, Petokiertue

Peto oli irti kutakuinkin jokaisella merkittävällä kesäfestarilla ja kiersi muutenkin villitsemässä ympäri valtakuntaa. Kiertueen aikana Antti toi esiin viestiä jokaisen oikeudesta olla sellainen kuin on tai haluaa olla.

Vuoden LHBTI-yrittäjä: Sari Airas, Pallo-Kodit

Vuonna 2000 perustettu Pallo tarjoaa huostaanotetuille lapsille ja nuorille kodin ja heidän vanhemmilleen tuen perheiden vaikeassa elämäntilanteessa. Pallo tarjoaa myös erityistukea koulunkäynnissä täysi-ikäisille nuorille. Pallossa työskentelee parikymmentä aikuista, joiden tehtävänä on antaa monipuolisesti esimerkkiä rakkaudesta, valinnoista ja arjesta juhlineen. Pallossa ”Jokainen saa kasvaa sellaiseksi kun on!”

Vuoden muotisuunnittelija: Mert Otsamo

Itseoppinut suunnittelija, joka rakastaa dramatiikkaa, kontrasteja ja naisellisia linjoja. Saanut huomiota ja kiinnostusta vaatteissaan käyttämänsä vahvan muotokielen ansiosta. Viimeiset neljä vuotta Mert on pukenut maamme tunnetuimpia näyttelijöitä ja artisteja lukuisiin gaaloihin ja on yksi  linnanjuhlien luottosuunnittelijoista.

Vuoden Keep Up the Good Work: Eurogames Helsinki 2016

Suomeen saatiin vihdoin Eurogames -homojen oma kansainvälinen urheilukilpailu. Kaikkiaan 1400 urheiljaa 40 eri maasta kamppaili kesä- heinäkuunvaihteessa Helsingissä 14 eri lajissa. Kansalaistorille rakennettiin kisakylä, jossa nähtiin keskiviikosta lauantaihin runsaasti ohjelmaa. Lauantaina kisakylä toimi myös samaan aikaan vietetyn Helsinki Priden puistojuhlan viettopaikkana. Eurogames Tapahtuman toteutti suuri 400 vapaaehtoisen joukko. Tapahtuman virallinen suojelija oli itse Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Vuoden kirja: Tommi Kinnunen: Lopotti

Tommin toinen romaani rikkoi myyntiennätyksiä. Kirja on ollut myös arvostelumenestys. Merkittävässä osassa romaanissa on homoseksuaalin miehen tarina, joka kuvaa myös kahden miehen parisuhdetta ja miten lapsi tilanteen muuttaa. Kirjallaan Tommi Kinnunen puolustaa ihmisen oikeutta tulla hyväksytyksi itsenään

Vuoden TV-tähti: Cristal Snow

Cristalin TV-vuosi on ollut upea! Hän on ollut mukana kolmessa eri tuotannossa ja eri kanavilla. Huippujengissä Cristal oli vuoren valloituksessa. Hän oli tripillä Petri Nygårdin kanssa seikkailemassa pitkin kesäistä Suomea. ToosaTV:n tuotokset nähtiin myös oikealla tv-kanavalla. Lisäksi dance pop -vosu Cristal kilpaili UMK:ssa.

QX Kunniapalkinto: Sandra Hagman, Seitsemän kummaa veljestä

Teos kertoo ansiokkaasti homojen elämästä Suomessa vuosina 1894 – 1971 ja sopii siten hyvin itsenäisyyden juhlavuoteen.

Vuoden artisti: Sanni

Säveltää ja sanoittaa itse biisinsä. Että mitähän vittua -kappale, keräsi kaikkien aikojen striimiennätykset ensimmäisten vuorokausien aikana ja albumi myi jo ennakkoon platinaa. Voitti vuoden naisartistin Emman myös 2016.

Vuoden biisi: Alma: Karma

Lahjakas Alma ponnahti menestykseen tällä debyyttisinkullaan. Tämä on se biisi, jonka Elton John päätti soittaa nettiradio-ohjelmassaan. Suomen pop-musiikin vientitoivo.

Vuoden hetero : Juho Pylvänäinen

Merivoimien kuuma ylikersantti räjäytti käyntiin keskustelun vähemmistöjemme tasa-arvoisuudesta Puolustusvoimissa marssimalla sateenkaarilippu liehuen Pride-kulkueessa Helsingissä kesällä. Valtavan mediakohun noustessa Juho seisoi esimerkillisesti tekonsa takana ja toivoi julkisuudessa työantajaltaan Puolustusvoimilta rohkeutta muuttua. Jo 2015 Juho kohautti tukemalla esiintymällä mekko päällä somessa Minä olen Lenni -kampanjassa.