Hollywoodissa vietettiin viime yönä meidän aikaamme Oscar-gaalaa, joka oli ehkä kaikkien aikojen inklusiivisin. Eniten Oscareita vei scifi-elokuva Dune, mutta Will Smithin agressiot ovat varastanteet lööpit.

Tässä keskitymme kuitenkin Oscar-illan lhbtq+ hetkiin.

Terveisiä Floridaan

Gaalan aloituksen vetäneet Amy Shumer, Wanda Sykes ja Regina Hall lähettivät terveisiä Flordiaan, jonka idioottimainen ”Don’t Say Gay” -laki kieltää seksuaali- ja sukupuoli-identiteeteistä kertomisen alle 10-vuotialle: ”Teille Floridassa toivotamme kivaa (=GAY GAY GAY GAY GAY) iltaa.

Queen Chastain

Jessica Chastain voitti parhaana naisnäyttelijänä pääosassa Tammy Faye Bakkerista kertovassa elokuvassa. Puheessaan hän nosti esiin LHBTQ+ ihmisten kohtaamia ongelmia ja syrjintää. Samoin teki Tammt Faye itsekin 80-luvulla, mikä nähdään elokuvassa.

Tärkeä Wanda

Wanda Sykes nähtiin punaisella matolla vaimonsa Alexin kanssa. Heti puheenvuoronsa alussa hän tunnusti, että hänet palkattiin koska hän on ”avoin ja ylpeä”.

Queer voitto

Paras naisnäyttelijä sivuosassa -palkinnon voitti Ariana DeBose roolistaan West Side Storyssa. Hänen puheensa loppu oli erittäin queer ja innoitti yleisöstä valtavat aplodit:

”Lopuksi, kuvittele tämä pikku tyttö valkoisen Ford Focuksen takapenkille, katso häntä silmiin: Näet queerin, avoimesti queerin värillisen naisen, afro- latinan, joka löysi voimansa elämään taiteen avulla. Ja sitä minä uskon, että me olemme täällä juhlistamassa.

Ja hän jatkoi: Joten siis, jokaiselle, joka on koskaan kyseenalaistanut omaa identiteettiään tai olet löytänyt itsesi vaikeasta tilanteesta, lupaan sinulle tämän: Meille kyllä on olemassa paikka.” Myös sitaatti Stephen Sondheimin laulun tekstistä West Siden Storyssa.

Kolmet oharit

Tanskalainen animaatio Flee oli ehdolla kolmessa kategoriassa. Elokuva kertoo Afghanistanissa syntyneen Arminin tarinan, hän on menossa naimisiin tanskalaisen poikaystävänsä kanssa. Ehdokkuudet eivät muuttuneet palkinnoiksi. Parhaan elokuvan palkinnon vei japanilainen Drive My Car, paras animaatio -palkinto meni Disneyn Encantolle.

Vapauttakaa lesbo!

Ben Proudfoot palkittiin parhaasta lyhtdokumenttielokuvasta, puheensa lopuksi hän osoitti pyynnön presidentti Bidenille tuoda kotiin Venäjällä pidätetty lesbo koripalloilija Britney Griner.

Transhehkua

Jennifer Garner, Elliot Page ja J.K. Simmons olivat juhlistamassa Junon 15. vuotta jakamalla palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta. Eliotin osa oli siis vastata tämän gaalan transosuudesta.

Kristenin mini

Kristen Stewart oli ehdokkaana parhaaksi naisnäyttelijäksi, ei voittanut, mutta hän oli yksi punaisen maton puhutuimmista lyhyessä Chanelissaan. Erityisen sydäntälämmittävää oli myös hänen seuralaisenaan nähty naisystävä Dylan Meyer.