Australialainen laulaja Olivia Newton-John menehtyi taisteltuaan pitkään syöpää vastaan, hän sai ensimmäisen syöpädiagnoosin 1992. Hänen tilanteensa paheni jälleen 2013 ja .2017 hänellä todettiin parantumaton rintasyöpä. Hän kuoli 73-vuotiaana ranchillaan Kaliforniassa.

Olivia Newton-John oli samaa sukupuolta olevien avioliiton vankkumaton kannattaja. 2012 Australian samaa sukupuolta olevien avioliiton hyväksymistä ajavaan kampanjaan liittyen hän totesi haastattelusssa, ”että kenelläkään ei ole oikeutta tuomita tai estää toisiaan rakastavalta parilta mahdollisuutta avioliittoon. Love is Love”.

Hän oli tähti, jonka suuri yleisö muistaa Grease (1980) elokuvan Sandyn roolista. Hän esiintyi myös monissa suurissa pridetapahtumissa Sydneyn Mardi Grasista New Yorkin pridekulkueeseen, missä hän esiintyi kun osavaltio hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliiton.

– Ilmassa oli sähköä ja se oli niin valtavan jännittävää siinä lähellä olevien parien takia, hän on todennut tuosta illasta.

Olivia Newton-Johnilla ei ole kovinkaan pitkä CV näyttelijänä, mutta ne elokuvat, joissa hän esiintyi ovat jättäneet leimansa hlbtq-yhteisöön. Luonnollisestikin Grease ja Xanadu rullaluistindiskomaailmoineen Gene Kellyn kanssa, se oli floppi ilmestyessään, mutta homot rakastivat sitä. Etenkin Xanadun nimikkokappale on ELO:n Jeff Lynnen luoma ihmeellinen discohelmi.

Olivia Newton-John näytteli lesboa ex-sotilasta indieklassikossa Sordid Lives, jossa nähdään myös Tyttökultien Blanche, Rue McLanahan. Lopulta AIDS-draama It’s My Party (1996) osoitti, että hän on näyttelijä, joka valitsee roolinsa huolellisesti. Elokuva oli ensimmäisiä, jossa näytettiin miten huonosti AIDS-potilaita kohdeltiin. Elokuva oli myös hänelle itselleen erityisen läheinen, sillä hän oli nähnyt mitä AIDS aiheutti siihen sairastuneille. Hänen läheinen ystävänsä Armando, kampaaja, joka styylasi hänet ikoniselle Physical videolle menehtyi AIDSiin. Olivia oli tuolloin raskaana ja hänen lääkärinsä suositteli häntä välttämään Armandoa, AIDSista ei vielä silloin tiedetty paljoakaan. Olivia Newton-John katui tätä katkerasti, kuten hän kertoi AIDS-dokumentissa A New Light (1992). Hän tuki sitten koko elämänsä ajan erilaisia hiv- ja AIDS-aiheisia projekteja ja luovutti osan lastenkirjasta saamistaan voitoista AIDS-tutkimukseen.

Olivia osallistui myös euroviisuihin, hän edusti Iso-Britanniaa Brightonissa 1974, Abba voitti ja hän tuli neljänneksi sinisessä sifongissa laulamallaan kappaleella Long Live Love. Paljon myöhemmin Olivia nähtiin myös Glee tv-sarjassa, missä hän esitti Physicalin yhdessä Sue Sylvesterin kanssa (Jane Lynch).

Itsestään selvästi Olivian Physical on osa hänen statustaan gayikonina. Sen musiikkivideo ei enää mitenkään pääsisi julkaisuun tänä päivänä sen sisältämän ”fat shamingin” vuoksi, mutta 80-luvun yleisöä moinen ei kiinnostanut vaan he keskittyivät videon lihaksikkaisiin miehiin, Olivian muodikkaisiin asuihin ja kampaukseen ja seksikkääseen discopumppaukseen.

Rest in Power, Olivia.

Fanit veivät ONJ:n tähdelle kukkia Hollywoodin Walk of Famella suru-uutisen tultua.