Jorma Hentilä on Suomen politiikan ensimmäinen julkihomo. Vuonna 1983 Hentilä astui Setan johtotehtäviin. Hän oli tuolloin hallituspuolue Skdl:n pääsihteeri ja ollut jo viisitoista vuotta yhdessä puolisonsa Max Randin (1942-1992) kanssa. 

– Itseäni ei homouteni ole koskaan vaivannut, eikä vaivannut sen paljon puhuttu kriminalisointikaan aiemmin”, hän huomauttaa. ”Olen aina ollut sujut asian kanssa ja seurustelin pojan kanssa jo teini-iässä. Totta kai se täytyi 50-luvulla pitää salassa, kertoo Hentilä Helsingin Sanomien haastattelussa.

Lainsäädäntö on tänä päivänä Hentilän mukaan likimain ajan tasalla. Korjaamatta ovat vielä transsukupuolisten asiat, joiden kuntoon saattamista estävät perusssuomalaiset hallituksessa.

– Kaksoiselämää ja kulisseja ei enää tarvita. Mutta saan minä yhä viestejä, että Itä-Helsingissä eivät homoparit uskalla liikkua käsikkäin, koska silloin tulee helposti turpaan, Hentilä huomauttaa. Kun yhteiskunta ei kunnolla suitsi äärioikeiston ilmentymiä, tilanne on paikoin jopa huonontunut.

Suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa Hentilä edistää yhä. Hän toimii sateenkaarikristittynä kirkossa, seurakuntaneuvoston ja kirkkovaltuuston jäsenenä. 

Lue lisää täältä.