Ugandan presidentin Yoweri Musevenin ja muiden korkeassa asemassa olevien poliitikkojen homofobiset ulostulot ovat aiheuttaneet tilanteen, missä maan lhbtq-väestö pelkää äänestää tulevissa presidentivaaleissa 14. tammikuuta, kertovat gayoikeusaktivistit.

Läntisessä Afrikassa asuvia lhbtq-ihmisiä ovat suuressa vaarassa joutua vainotuiksi ja monissa Länsi-Afrikan valtioissa homoseksistä voidaan määrätä elinkautinen vankeustuomio. Useat gayaktivistit ovat kertoneet lhbtq-yhteisöjen vastaisten puheiden koventuneen vaalien alla poliitikkojen pyrkiessä sen avulla voittamaan lisää ääniä. Ugandassa leviää pelko, että vainot muuttuvat vielä entistäkin pahemmiksi.

– Olemme nähneet, että lhbtq-ihmiset ja oikeuksistaan ääntä pitävät kohtaavat yhä enemmän häirintää, sanoo Frank Mugisha Thomson Reuters Foundationille. Mugisha on saanut useita uhkauksia viimeisen vuoden aikana, syynä on hänen asemansa lhbtq-järjestössä Sexual Minorities Uganda (SMUG).

– Poliitikot käyttävät lhbtq-yhteisöä syntipukkina saavuttaakseen ääniä ja kannatusta. Se ruokkii homofobiaa, joka oli jo olemassa, Mugisha jatkaa.

Presidentti haluaa pysyä vallassa

76-vuotias Yoweri Museveni on ollut presidenttinä jo 34 vuotta. Nyt hänellä on vastassaan 11 ehdokasta. Merkittävin heistä on Robert Kyagulanyi, joka tunnetaan paremmin nimellä Bobi Wine. Hän on poplaulaja, joka lähti politiikkaan ja on saanut valtavan suosion.

On epäselvää, mikä on Kyagulanyin kanta homoseksuaalisuuteen. 2014 hänen kaksi esiintymistään Iso-Britanniassa kuitenkin peruttiin sillä perusteella, että hänen sanoituksensa olivat homofobisia.

Ugandassa on nyt polittisesti jännittynein tilanne vuosikymmeneen jännitteiden kasvaessa vaaleja kohden. Marraskuussa yli 50 ihmistä sai surmansa poliisin ja mielenosoittajien yhteenotossa. Mielenosoittajat vaativat Kyagulanyin vapauttamista. Hänet oli pidätetty samalla, kun hänen ehdokkuuteensa hyväksyttiin.

Museveni on syyttänyt lhbtq-järjestöjä protestointiin yllyttämisestä, mutta mitään näyttöä tästä ei ole esitetty.

Raportit vihapuheesta ja merkittävien ihmisoikeusaktivistien pidätykset ovat merkkejä siitä, että tilanne Ugandassa on mennyt huonompaan suuntaan. 2019 yksi ministereistä ehdotti, että homoseksistä voisi tuomita kuolemanrangaistuksen. Ehdotus ei kuitenkaan mennyt hallituksessa läpi.

Lue lisää: Ugandassa halutaan ottaa käyttöön kuolemantuomio rangaistuksena homoseksistä