YK:n ihmisoikeusneuvosto tuomitsee Venäjän: ns. homopropagandakiellon ihmisoikeuksia loukkaavana.  Venäläinen ihmisoikeusaktivisti Irina Fedotova järjesti vuonna 2009 pienimuotoisen protestin Rjasanissa. Hän protestoi erään koulun lähellä ja kannatteli tekemiään kylttejä joissa luki mm.: ”Homoseksuaalisuus on normaalia” ja ”Olen ylpeä homoseksuaalisuudestani”.

Poliisi pidätti Fedotovan ja antoi hänelle n. 40 euron sakot. Sakkorangaistus pysyi voimassa ylemmissäkin oikeusasteissa.

Fedotova vei tapauksensa YK:n ihmisoikeusneuvoston käsiteltäväksi ja heidän marraskuun 19. marraskuuta julkaistun päätöksen mukaan Venäjän viranomaiset rikkoivat toiminnallaan mielipiteen vapautta ja syrjintäkieltoa vastaan. Mielipidevapautta ei voi YK:n mukaan rajoittaa ”homopropagandalailla”.

Venäjä on perustellut toimintaansa ”nuorten suojelemisella”. YK:n ihmisoikeusneuvoston mukaan Fedotovan julisteet eivät kuitenkaan mainontaa, vaan niillä haettiin ymmärtämystä omalle asialle. Venäjän valtio joutuu nyt maksamaan Fedotovalle vahingonkorvausta sekä korvaamaan oikeudenkäyntikulut. Venäjän pitää myös huolehtia siitä, ettei vastaavia tilanteita enää synny. Lainsäädäntö on tarkistettava, ja asiaan palataan 180 päivän kuluessa. Ihmisoikeusneuvoston päätös on myös julkaistava venäjäksi.

YK:n ihmisoikeusneuvoston päätös englanniksi (doc.-tiedosto)