Mies Venäjän suurlähetystön ulkopuolella Tukholmassa. Kuva viime vuodelta.

Kuva: Scanpix

Tukholman pride-viikon viralliset avajaiset ovat tänään. Pride-organisaatio on kehottanut ruotsalaista valtaeliittiä käymään taistoon Putinia vastaan.

Yli 26 000 ruotsalaista on kehottanut Moskovan suurlähetystöä nostamaan lähetystön salkoon sateenkaarilipun Facebookissa. Ruotsin ulkoministeriössä mietittiin asiaa maanantaina, ja päädyttiin siihen että lippua ei voida nosteta salkoon. Normaali käytäntö on, että lähetystöjen saloissa liehuu vain Ruotsin lippuja. Ulkoministeriöstä kuitenkin sanotaan, että sateenkaarilippu lähetystössä ei loukkaisi mitään lakia.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt on ilmaissut huolensa venäläisten HLBTI-ihmisten tilanteesta, ja vakuuttaa, että venäläihiin HLBTI-järjestöihin pidetään yhteyttä. Ulkoministeri myös kiittää kaikkia niitä, jotka kantavat huolta HLBTI-ihmisten ihmisoikeustilanteesta.

Bildt twiittasi vastenmielisyytensä Venäjällä lisääntynyttä homovastaisuutta kohtaan eilen johon Venäjä vastasi nopeasti. Maan Ruotsin suurlähetystö ilmoitti, että homopropagandalaki ei rajoita homojen ja lesbojen oikeuksia vaan korostaa Venäjän moraalisia arvoja. Heidän mukaansa on haluttu estää, että pieni kansalaisryhmä ei aggressiivisesti voi tyrkyttää lapsille näkemyksiä, joita enemmistö venäläisistä ei hyväksy.