Jos suomalainen urheilija maalaa kyntensä sateenkaaren värein Sotšin olympialaisissa ensi vuonna, hänet voidaan sulkea kisoista.

Suomen Olympiakomitean hallitus käsitteli paljon kritisoitua Venäjän homopropagandalakia kokouksessaan keskiviikkona. ”Monen mielestä se voi vaikuttaa kylmältä, mutta toisaalta se on mahdollistanut sen, että kilpailut ovat säilyneet globaaleina ja ilman boikotteja”, sanoi Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen Helsingin Sanomille keskiviikkoiltana.

 

Emma Green Tregaron sateenkaarikynnet. Kuva: ruutukaappaus Emma Green Tregaron Facebook-sivulta.

 

Urheilija sitoutuu Niemisen mukaan olympialiikkeen sääntöihin, jotka kieltävät muun muassa mainonnan. ”Kisojen ulkopuolella ihmiset ovat vapaita ottamaan kantaa, mutta kisojen aikana ei”, Nieminen sanoi.

Nieminen tarkentaa, että kyseessä on linjaus, jonka myötä Suomen olympiakomitea noudattaa samaa periaatetta Kansainvälisen olympiakomitean kanssa. ”Me emme tee sitä päätöstä.”

Hallituksen urheilujäsenet ilmaisivat kokouksessa huolensa siitä, joutuvatko urheilijat Sotšiin valmistautuessaan ottamaan kantaa Venäjän tilanteeseen, vaikka eivät haluaisi.

”He toivoivat, ettei tulisi tilannetta, että paineen alla on otettava kantaa suuntaan tai toiseen.”

Niemisen mukaan Venäjän kisoihin osallistuvat urheilijat eivät ole vaarassa. Venäjän sisäministeriö on näin myös luvannut – kunhan urheilijat tai yleisö eivät harrasta ”homoseksuaalista toimintaa” tai osallistu provokaatioihin.

Moskovan MM-kisoissa ruotsalainen korkeushyppääjä Emma Green Tregado antoi tukensa seksuaalivähemmistöille maalaamalla kyntensä sateenkaaren värein ja amerikkalainen juoksija Nick Symmons omisti hopeamitalinsa seksuaalivähemmistöihin kuuluville ystävilleen. Urheiluministeri Paavo Arhinmäki nostatti pienen kohun heiluttamalla kisoissa sateenkaarilippua.

”Ymmärrän, että olympiakisojen huomioarvoa pyrittäisiin käyttämään hyväksi, enkä anna sille tuomiota. Mutta tämä on minun henkilökohtainen kantani”, sanoo Nieminen.

Niemisen mielestä kisojen saama julkisuus antaa paremman mahdollisuuden epäkohtien osoittamiseen kuin boikotti.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas) mielestä keskustelu seksuaalivähemmistöjen oikeuksista on lähtenyt väärään suuntaan. Arhinmäki oli MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelman vieraana torstaiaamuna.

”Olympiarenkaissakin taitaa olla sateenkaaren värit. Olympiakomitean keskustelu on mennyt väärään suuntaan. Nyt pitäisi tuoda esiin ongelmia ja puolustaa ihmisoikeuksia, eikä ruveta rajoittamaan niitä”,

”Hienoin kokemus olympialaisista on vuodelta 1968, kun ihmiset vaativat kädet pystyssä mustien oikeuksia”, Arhinmäki jatkoi.