Lokakuun alun mediailmiö on SSA. Mutta mistä oikein on kysymys? SSA on lyhenne englanninkielen ilmaisusta Straight Star Ally ja se on suomalainen versio kansainvälisestä Athlete Ally -ajattelusta, kerrotaan projektin Facebook-sivulla. QX esitti muutaman kysymyksen hankkeen vetäjille, jotka haluavat ainakin toistaiseksi pysyä poissa julkisuudesta.

SSA-hankeen tunnus. Kuva hankkeen facebook-sivulta.

 

SSA – hetero ammattilaisurheilija, jolle kaikki ovat samanarvoisia riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, ihonväristä tai muusta ominaisuudesta.

Ketä on projektin takana?

– Projektin takana on pieni ryhmä vapaaehtoisia, joilla kaikilla on jonkinlainen side urheilumaailmaan. Koska kyseessä ei ole yhdistys tai järjestö, olemme tarkoituksella pysytelleet taka-alalla ainakin toistaiseksi, ja antaneet estradin halukkaille urheilijoille.

– Osittain tähän vaikuttaa sekin, että kaikilla on tuo jonkinlainen side urheiluun; kenellä median kautta, kenellä muuta kautta. Emme halua, että tämä hanke aiheutaa mielikuvatasolla sekaannuksia ihmisten roolista, että muu yhteistyö urheilussa on automaattisesti kytköksissä myös tähän hankkeeseen.

– Kyseessä on myös niin pieni yksittäinen asia verrattuna muihin kampanjoihin ja projekteihin, että emme halua syödä rajallista huomiota pois asiasta. Ehkä sitten, jos tästä tulee jotain oikein suurta.

– Tosin mediahuomio on ollut ilahduttavan suurta ja sävyltään positiivista. Siinä saattaa avittaa se, että mikään organsaatio ei keräile irtopisteitä, eikä kukaan kerää rahaa mihinkään.

– Projektin lähtölaukaus oli Harri Tikkasen ranneliikke.net -sivustolle antama laaja haastattelu, josssa hän myös ilmoittautui ensimmäiseksi SSA-urheilijaksi. Harri on muutenkin ollut asiasta paljon esillä ja käsittääkseni tänäänkin on vielä pari mediajuttua työn alla. Toivottavasti hän saa välillä hieman hengähtää.

– Tikkanen on silti hyvä kasvo hankkeellemme, jos ajattelee niitä, jotka ehdottomasti haluavat yhdistää asiat kasvoihin.

 

 

 

Projektin kautta voi tilata tarroja pelimailaan. Kuva hankkeen facebook-sivulta.

Miten projektia viedään eteenpäin?

– Seuraavaksi on työn alla kahden jääkiekkoon liityvän organisaation kannanotto ja sitä kautta näkyvyys asialle. Samoin joukkueille on varattu tarroja, jos ja kun ne alkavat kiinnostaa laajemminkin.

– Tarrahanke kehiteltiin siksi, että suomalaisista urheilijoista harva on tunnettu verbaalisesta ilotulituksestaan.

– Kaiken lisäksi homo-sana on urheilussa usein haukkumasana, joten halusimme tarjota mahdollisuuden kertoa asenteista ja arvoista ilman, että on pakko sanoa sanaakaan, jos ei osaa tai halua.