Kesällä Miley Cyrus otti askeleen lapsi- ja teini-idolista suureksi poptähdeksi. We Can’t Stop on soinut kaikkialla, ja kirjoittamisen ajankohtana hänen uusin singlensä Wrecking Ball on noussut USA:n Billboard -listan kärkeen. Kaksikymmentävuotias Nashvillen kasvatti on ollut Yhdysvalloissa supertähti Hannah Montana -ajoista lähtien ja julkaissut omalla nimellään kolme popalbumia. Mutta vasta lokakuussa julkaistulla hiphopvaikutteisella Bangerz -levyllä hän on valmis haastamaan maailman.

 

Miksi superhitti We Can’t Stop valikoitui ensimmäiseksi singleksi?

– Kaikki kappaleet levyllä ovat niin erilaisia, sillä on kaikkea kantrista hiphopiin. Halusin julkaista kappaleen, joka sekoitti kaikkia näitä tyylejä ja juuri We Can’t Stop pystyy edustamaan koko albumia. Sitä paitsi se on kesäinen, joten se sopi hyvin kesäsingleksi.

Levyllä Miley Cyrus on työskennellyt musiikkimaailman suurimpien nimien kanssa, Will.i.am, Pharrel, Big Sean ja Nelly muutamina mainittakoon. Mutta hänellä ei ollut toivelistaa, vaan ennemmin hän oli pitänyt silmällä mieluisista yhteistyökumppaneista.

 

– Tämä levy on hieman kuin Frendien kahvila, Central Perk, jonne kaikki kokoontuivat viettämään aikaa ja seurustelemaan. Will.i.am vain sattui olemaan paikalla, joten vain kysyin haluaisiko hän olla mukana ja suunnilleen samoin kävi Snoopin kanssa.

Lisäksi yksi unelma täyttyi, kun Miley sai tehdä yhteistyötä Britney Spearsin kanssa. Kappale SMS (Bargerz) vaikuttaa olevan tämän vuosikymmenen Me Against The Music, fanin kaihoama diivatapaaminen.

– Työskentelen popin suurimman naisen kanssa, ja koska muuten levyllä on vain poikia, tarvittiin todella vahva ja suuri nainen tasapainottamaan tilanne. Ja ensimmäinen ostamani levy oli Britneyn, joten hän on ollut aina mukanani. Hän edustaa popin ideaaliani: hauskaa, seksikästä ja nuorta.

Kuten niin monella naispuolisella supertähdellä ennen häntä, on myös Mileylla vankka fanipohja homoyhteisössä.  Ja Miley rakastaa takaisin. Toisessa keskisormessaan hänellä on tatuoituna yhtäläisyysmerkki homoliittojen tueksi. Kaikki ihmiset ovat hänestä samanarvoisia ja heillä tulisi olla yhtäläiset oikeudet.

– Perheeni on aina elänyt periaatteen ”ole itsesi ja anna toisten olla omia itsejään” mukaan. Vanhempani ovat aina antaneet minun olla sellainen kuin olen.

Hän kertoo haluavansa käyttää asemaansa miljoonien lasten idolina johonkin hyvään.  Jotta maailmasta tulisi parempi paikka elää, tulisi uuden nuorten sukupolven taistella muutoksen ja uusajattelun puolesta.

– Mutta niin emme tee aina, etenkään Yhdysvalloissa. Ihmiset voivat olla hyvin ahdaskatseisia ja pelätä muutoksia. Sen pitäisi olla vapauden maa, mutta sitä se ei ole, jollei jokainen voi avioitua kenen kanssa tahtoo, hän sanoo vakavasti.

Hän jatkaa:

– Haluan kirjoittaa kappaleita, jotka koskettavat kaikkia. Kappaleita, jotka kaikki pystyisivät sisäistämään. Mutta tämän kappaleen, My Heart Beats For Love, kirjoitin homofaneilleni, koska nuoren homoyhteisön äänitorvena toimivia nuoria artisteja ei ole. Se kertoo, etteivät he ole yksin kantamassa salaisuuttaan. Nuorten pitää saada olla vapaita ja rakastua useita kertoja, ilman että joku vahingoittaa heitä.

Millainen oli tämän kappaleen vastaanotto faniesi parissa?

– Sanoinkuvaamaton. Kun soitin tämän kappaleen esimerkiksi homoklubi G-A-Y:llä Lontoossa, tunsin itseni jumalattareksi. Ihmiset itkivät ja juhlivat, ja olin niin onnellinen, että saatoin tehdä tämän heille.

Miley kertoo, kuinka hänen isänsä painotti hänelle, että on tärkeää pitää kiinni homofaneistaan.

– Se oli hieman huvittaa, sillä hän on vanha kantrihyypiö etelävaltioista, mutta hän tarkoitti todella sanomaansa. He ostavat t-paidat ja levyt, ovat todella lojaaleja. Madonna voi edelleen tehdä kiertueita osittain siksi, että hänen homoyleisönsä on aina valmis näkemään hänet. Samanlaisen aseman haluan itselleni.

– Olen kasvanut monien homojen ympäröimänä ja he ovat aina olleet osa elämääni.

Joten sinulla on monia homoseksuaaleja ystäviä?

(Miley nauraa ja kuulen myös assistenttien/lehdistöihmisten takanamme nauravan.)

– Kyllä, hän hymyilee ja viittaa kädellään samassa huoneessa olevaan seurueeseen kirjoituspöydän ympärillä. Vilkutan takaisin kahdelle henkilölle, jotka saavat gaydarini nousemaan kattoon ja nauran hermostuneesti.

– Hengaan enimmäkseen homojen kanssa, Miley jatkaa. Haluan olla rehellisten ja näkemystä omaavien ihmisten ympäröimä. Rakastan sitä, että voimme jutella kaikesta. Sitä paitsi meillä on erilainen miesmaku, hän sanoo naurahtaen.

Lesboja sitten?

Vaikka kuinka monta. Kaikki luulevat minua lesboksi, koska minulla on monia ystäviä, ja tietysti lyhyiden hiusten vuoksi. Kukaanhan ei voi olla lyhythiuksinen ilman lesboutta, hän sanoo ja virnistää.

Mikä on mielestäsi tärkeintä, mitä heterot voivat oppia homoilla?

– Tunnen monia homopareja, jotka ovat olleet yhdessä kauemmin kuin vanhempani. Luulen heidän taistelunsa yhdessäolonsa puolesta tekevän heistä ja heidän rakkaudestaan vahvempia. Homoseksuaalit ovat aina joutuneet kamppailemaan hieman enemmän, mikä sitoo yhteen eri tavalla. Monien heteroiden tulisikin arvostaa sitä, minkä puolesta toiset joutuvat taistelemaan.

Teksti: Ronny Larsson, kuvat: Bangerz promokuva. Haastattelu julkaistu QX:n lokakuun numerossa. Käännös: Katja Mentula

MTV EMA:ssa palkittu Wrecking Ball -video…

 

 

 

 

…ja mediassa runsaasti huomiota herättänyt palkinnonjako.

https://www.youtube.com/watch?v=X–ft3wEc5I