Ensimmäinen joulukuuta vietetään jälleen Maailman Aids-päivää. Päivää on vietetty vuodesta 1988 asti, ja tämänvuotisena teemana on HIV:n 30-vuotinen historia.

 

Vuonna 1983 Luc Montagner todisti Ranskan Pasteur-instituutissa retroviruksen aiheuttavan mediassa kohutun aidsin. Samaisen vuoden kesänä löydettiin Suomessa ensimmäinen tautitapaus ja lehdistö revitteli otsikoillaan: ”AIDS syö uhrinsa silmissä”.

Länsimaissa HIV-tartunta merkitsee nykyään kroonista sairautta, ei elämän ennenaikaista päättymistä. Kehitysmaissa HIV on kuitenkin edelleen terveydenhuollon suurin haaste. Lähes 19 miljoona HIV-positiivista on ilman viruksen toiminnan estävää antiretroviraalilääkitystä.

Helsingissä Maailman aids-päivää vietetään monin tavoin. Kampin kappelissa järjestetään pitkin päivää muistohetkiä ja esiintymässä on Helsingin gaykuoro Out ’n loud. Eduskuntatalon portailla alkaa klo 16 perinteinen kynttilätapahtuma. Helsingin rautatieaseman Postihallissa on esillä 14. joulukuuta asti HIV 30 v. -teemainen näyttely sekä Eläminen HIV:n kanssa tänä päivänä -sarjakuvanäyttely. Päivä tarjoaa myös hyvän syyn katsoa otteita vaikkapa sarjasta Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin.

Maailman aids-päivän viralliset sivut

FB-sivut