Itävalta voitti Euroviisut. Avoimesti homo, parrakas drag-queen Conchita Wurst vei voiton mahtipontisella Rise Like a Phoenix balladillaan. Drag-Conchita on 25-vuotias Tom Neuwirth. Kuva:

Viisuvoittoa edelsivät fanaattisetkin kommentit, joissa drag-hahmoa ei pidetty soveliaana euroviisuareenalle. Soraääniä kuului myös Itävallasta. Voitto kuitenkin tuli ja Venäjältäkin viisi pistettä.

Tom Neuwirth kertoi toukokuun QX:lle antamassaan haastattelussa, että Conchita Wurstin hahmo syntyi reaktiona hänen teinivuosien kokemuksiinsa. Tom kertoo teinivuosiensa olleen raskaita, syrjintä ja kiusaaminen olivat jokapäiväistä. ”Parrakkaan daamini avulla haluan näyttää, että voit saavuttaa kaiken mitä haluat, lähtökohdistasi riippumatta ja vaikka ei siltä vaikuttaisikaan. Kun vain olet rehellinen itsellesi, elät haluamallasi tavalla, etkä vahingoita ketään, mikään ei voi pysäyttää sinua.”

Tom Neuwirthin haastattelu toukokuun QX-lehdessä.

 

Conchitan voitto on nähty myös eurooppalaisten vastalauseena homofobialle. QX:n oma viisuguru Ronny Larsson luonnehti Conchitaa tuoreeltaan uuden sukupolven sateenkaaren väriseksi Shirley Basseyksi.

Linkki – katso video: Conchita julistetaan voittajaksi.

Kuva: SVT

Kuva: Sander Hesterman EBU

Suvaitsevaisuus ja monimuotoisuus ovat oleellinen osa Euroviisuja. Drag-hahmoja on kilpailussa nähty ennenkin useasti, vuonna 2007, jopa kaksi maata kilpaili drag-hahmoilla. Vuonna 1998 Israelin transsukupuolinen Dana International vei voiton.

Lue myös:

Euroviisut halutaan kieltää Venäjällä

Dragia viisuissa jo kauan ennen Wurstia

Lähde QX