Kuva: Daniel Lara Cardona

Lapsista tulee homoseksuaaleja syötyään hormonipumpattua kananpoikaa. Tämä on yksi äänistä Kolumbiasta, jossa Qx.se on keskustellut Daniel Lara Cardonan kanssa. Hän on avoimesti homoseksuaali maassa, jossa homoseksuaalisuutta häädetään manaamalla.

Kolumbia on suuri maa, jolla on väkivaltainen menneisyys. Siellä asuu 45 miljoonaa ihmistä, ja lähes kaikki ovat katolisia. Daniel Lara Cardona on 21-vuotias ja työskentelee graafisena suunnittelijana. Näin hän kuvailee arkeaan homona Kolumbiassa.

Homo machomaassa

Kolumbia on tyypillinen machomaa. Miesten tulee olla miehiä ja naisten naisia, kaikki muu kyseenalaistetaan ja sitä vastustetaan tietyllä tasolla. Daniel kertoo esimerkiksi, että monissa perheissä olisi täysin ennen kuulumatonta nähdä mies laittamassa ruokaa tai siivoamassa. Hänet alennettaisiin tuolloin naiseksi, ja mies jolla on naisellisia taipumuksia, on monen kolumbialaisen mielestä suurin piirtein homo. Homo taas on ravintoketjun pohjilla.

Homoseksuaaleilla on alempi asema kuin muilla ihmisillä. Daniel kuvailee kuinka samaa sukupuolta oleva pari voi tulla häädetyksi baareista, ravintoloista ja kaupoista.

– Vastikään homopari suuteli toisiaan ostoskeskuksessa, ja heidät pakotettiin nopeasti pois paikalta häpeällisen käytöksen vuoksi. Henkilöstön mielestä he voisivat mennä suutelemaan homobaariin sen sijaan. Liikkeille ei tee hyvää saada homomainetta, ihmiset välttelevät niitä kauppoja, Daniel sanoo.

Pienemmissä kaupungeissa monet yhä pitävät homoseksuaalisuutta luonnottomana ja syntisenä, mutta käsitys on liberaalimpi suuremmissa kaupungeissa. Daniel asuu maan pääkaupungissa Bogotassa, eikä ole kokenut karkeampaa homofobiaa. Hänen perheensä hyväksyi hänen suuntautumisensa nopeasti, vaikka veivätkin Danielin ensin psykologille.

Bogota. Kuva: Daniel Lara Cardona

Lapsista homoseksuaaleja kananpojan kautta

Tietyistä sattumuksista huolimatta Danielin mukaan ihmisillä on Kolumbiassa yleisesti melko hyvä ymmärrys homoseksuaalisuudesta, ja kiitos internetin ovat monet vanhat valheet haudattu. Mutta aina on olemassa poliitikkoja, pappeja tai medioita, jotka lausuvat loukkauksia.

Yksi esimerkki on vuodelta 2013, kun kolumbialainen supermalli Natalia París päätti määrittää, että lapsista tulee homoseksuaaleja estrogeenisoidun kananpojan kautta. Lausunto sai paljon kritiikkiä, ja siitä tuli sosiaalisten medioiden levittämä moka.

– Tämä on tyypillinen esimerkki sellaisesta, joka saatettiin ennen hyväksyä yleisesti tosiasiana. Aivan kuten, että pojista voisi tulla homoja onanoimalla, tai että torjunta-aineet kahvista tai kaakaoviljelmiltä häiritsevät hormonitasapainoamme. Vieläkin on olemassa ihmisiä, jotka uskovat, että olemme demonien riivaamia ja vaarallisia ympäristöllemme. Kiitos internetin ihmiset eivät enää usko ihan mitä tahansa, ja homoseksuaalisuus käsitetään positiivisempana kuin ennen.

Homokananpoikalausunnoista tunnettu supermalli Natalia París kohun aikoihin. Kuva: AP

Manaus – homohenkien häätämistä

Kirkko on vahva Kolumbiassa, jossa valtaosa väestöstä on katolisia. Daniel kertoo, kuinka kirkko sekä paljon että useasti vastustaa länsimaisia tuulia homoseksuaalisuuteen liittyen. Etenkin pienemmissä kaupungeissa kirkolla on rautainen ote, ja ihmiset tekevät juuri kuten paikallinen pappi tahtoo ja haluaa.

– Uskonto on jokaisen perheen selkäranka. Sen kanssa kasvetaan, joskus kirkkoon mennään monta kertaa viikossa ja nopeasti perehdytetään mikä on syntiä. Homous on selvästi syntiä, ja sen tietävät kaikki. Monet voivat jopa provosoitua, miten homot edes uskaltavat vaatia tasavertaisuutta. Toisinaan pappi voi tehdä kotikäynnin, jos perheessä hyvin vakava homoseksuaalitapaus, Daniel sanoo.

Manaamisen eri muodot eivät ole täysin vieraita Kolumbiassa, ja homoille on jopa olemassa oma hengellinen ratkaisunsa. Danielin mukaan esiintyy ns. homomanauksia, joilla häädetään henkiä, jotta miehistä ja naisista tulisi jälleen heteroseksuaaleja.

Kolumbialainen pappi suorittaa manauksen riivatulle naiselle. Kuva: AP

Lähetetään maanpakoon

On edelleen tavallista, että perheet torjuvat homoseksuaalit tai heidät jopa lähetetään maanpakoon. Pelko siitä, että naapurusto tai suku saa tietää skandaalista, voi olla suuri. Perheen asiat eivät aina ole yksityisiä vaan myös naapureiden, kirkon ja koulun asia.

– Minulla oli aiemmin poikaystävä, mutta kun hänen perheensä sai tietää meidän olevan pari, kielsivät he meitä näkemästä toisiamme. Tilanne meni niin pitkälle, että he lähettivät hänet pois toiseen maahan, vähän kuin maanpakoon, Daniel sanoo. He olivat saaneet neuvon paikalliselta papilta.

Daniel(oik.) isänsä ja veljensä kanssa. Kuva: Daniel Lara Cardona

Suuri ero 20 vuodessa

Daniel tiedostaa, että hän on ollut onnekas sen suhteen, miten hänen perheensä ja työtoverit ovat reagoineet hänen homoseksuaalisuuteensa. Hän on iloinen, että Kolumbia muuttuu asteittain hyväksyvämmäksi.

– On suuri ero olla homo nyky-Kolumbiassa 20 vuoden takaiseen verrattuna. Silloin olisi ollut täysin mahdotonta kävellä poikaystävänsä kanssa käsi kädessä kadulla, nykyisin voi saada joitain inhon katseita, mutta ei niin paljon enää, ja se on hienoa, Daniel Lara Cardona sanoo.

Daniel perheensä kanssa. Kuva: Daniel Lara Cardona