Kuva: James Achebe

Jos olet homo Keniassa, olet vaarassa tulla kastroiduksi, paljastetuksi lehdessä ja syytetyksi maailman tuhosta. James Achebe asuu keskellä tätä sulatusuunia ja toivoo usein olevansa sen sijaan hetero.

Kenia sijaitsee itäisessä Afrikassa ja oli aiemmin brittiläinen alusmaa, mutta nykyisin itsenäinen reilun 38 miljoonan asukkaan maa. James Achebe on 23-vuotias nairobilainen, joka toimii matematiikanopettajana. Hän varttui kaukana pääkaupungista pienessä kylässä ja on kiitollinen, että on onnistunut pääsemään pois sieltä.

– Ei ole helppoa olo homo Keniassa, mutta se ei tarkoita, ettei meitä olisi. Tärkeintä on hankkia koulutus. Muuten olet jumissa kylässä, jossa olet syntynyt, ja siellä aika on pysähtynyt, sanoo James.

Nairobi. Kuva: TT

Homot kastroidaan

Kaapista tuleminen pienessä kylässä on ehdottomasti pahinta, mitä voi tehdä. Silloin on vaarana välitön korjaus. James kertoo ystävistä, joiden vanhemmat ovat raportoineet heistä kylän heimopäällikölle tai seudun pastorille.

– Jos he eivät hyökkää ja murhaa sinua heti, niin kylän johtaja suorittaa rituaalin homouden karkottamiseksi sinusta. Jos se ei toimi, mies korjataan eli hänet kastroidaan. Jos ei voi korjata, on parempi riisua hänet aseista.

Mies kivitettiin ihmisryhmän toimesta, paikallisten lähteiden mukaan homoseksuaalisuuden vuoksi. Kuva: AP

Deittailu – uhkapeli

Jos jonkun poika osoittaa homoseksuaalisia taipumuksia, on tärkeää naittaa hänet niin nopeasti kuin mahdollista. Mies, joka saa naisen elämäänsä, tulee heti parempiin aatoksiin. Vanhemmat luulevat aina, että heteroseksuaalinen osa lyö homoseksuaalisen osan miehestä. James itse menee pian naimisiin, mutta sitä ennen hän deittailee niissä määrin kuin uskaltaa.

Deittailu on homoille riskipeliä. Kun tapaat uuden miehen, vaarannat kaiken. Joko hän on homo ja haluaa tapailla tai hän haluaa vain kiristää rahaa sinulta.

– Heitä kutsutaan fed-mashiksi (rahahomo). Kaikki on hyvin aluksi, he ovat mukavia ja vaikuttavat normaaleilta, mutta heti kun on harrastettu seksiä, siis kirjaimellisesti sängyssä, alkavat he kiristää sinulta paljon rahaa, muuten he aikovat kertoa kaikille teidän harrastaneen seksiä. He ovat tarkkoja siitä, että ovat aktiivinen osapuoli seksin aikana, näin heitä ei jostain syystä pidetä homona.

Poliisi ottaa huostaan homoseksuaalin miehen. Kuva: AP

Avointa homojahtia

Jatkuvasti on käynnissä noitavaino, jossa ihmiset saattavat epäilyksen alaiseksi ja painostavat toisiaan pienimmistäkin homoseksuaalisesta taipumuksesta. Ihmiset, jotka eivät pidä naapureistaan, voivat syyttää heidän poikaansa homoksi ilman mitään perusteita mustamaalatakseen perheen tai johdattaakseen heidät huonoihin aikoihin.

James on hyvin diskreetti, hän käy kirkossa joka sunnuntai ja nyökkäilee hyväksyvästi papin usein homofoobisille saarnoille. Hänellä ei ole mitään syytä tulla kaapista. Hän kertoo, että on parempi olla hiljaa ja vihata homoja kuten kaikki muut.

– Lehdet tekevät joskus listoja maan homoista kuvin, nimin ja osoittein varustettuna. Osalle on melkein vapaa-ajan hupia etsiä meitä ja hakata meidät pahoin. Tietenkään Keniassa ei saa tappaa tai pahoinpidellä ihmisiä aivan miten tahansa, mutta kun poliisi kuulee, että kyseessä on mashoga (homo), he eivät juuri piittaa siitä.

Jamesin mukaan homojen hakkaamisesta on tullut vapaa-ajan huvin ja päivälehdistä löytyy informaatio. Kuva: TT

Homot ovat avaruusolentoja

Ihmiset Keniassa pitävät itseään suhteellisen valveutuneina homoseksuaalisuuden suhteen, ja lähes jokaiseen aiheeseen liittyvään kysymykseen on vastaus. James kertoo vanhasta valheesta, jolla valkoisia lähetyssaarnaajia syytetään mustien miehien homoseksuaalisuudesta.

– Olemme avaruusolentoja, jotka ovat laskeutuneet, meillä ole mitään alkuperää mantereella ja siksi meidät pitäisi poistaa. Te länsimaalaiset olette tehneet meistä häiriintyneitä kulttuurillanne ja mielipuolisilla ideoillanne. Minulle länsimaiset edistysaskeleet ovat ravitsemusta, mutta kaikille muille on vain provosoivaa, kun annatte avioliiton ja lapsia kahdelle miehelle.

Ei halua riskeerata jumalan vihaa

Homoja koskevien myyttien ja ennakkoluulojen lista voi Keniassa muodostua pitkäksi, esimerkiksi monien mielestä kukaan ei synny homoksi vaan mitä suurimmissa määrin kyse on valinnasta. Sitä paitsi on hengenvaarallista omistautua homoseksuaalisille elämäntavoille, se kun lyhentää elinikää vähintään 20 vuodella.

– On olemassa kaksi syytä miksi ihmiset ovat niin vahvasti homoseksuaalisuutta vastaa Keniassa. Ensinnäkin luullaan, että rekrytoimme lapsia, siis että kuljeksimme ympäriinsä ja käännytämme heitä homoiksi, jotta he voivat harrastaa seksiä kanssamme. Sen seurauksena koko Kenia koostuu lopulta vain pelkistä homoista, ja maa kuolee itsestään. Sehän on absurdia, mutta suurin syy liittyy Sodomaan ja Gomorraan.

Lapset oppivat vihaamaan homoja

Sunnuntaisin voit hädin tuskin saada seisomapaikkaa kirkosta, se on tapaamispaikka, jonne kaikki menevät, myös James. Kirkon pastori ei ole pelkästään henkinen johtaja vaan myös opettaja, oikeudenkäyttäjä ja uutisten levittäjä. Jonkun paljastuminen homoksi on katastrofi, ja siksi raamatulliset kertomukset Sodoman ja Gomorran kaupungeista toimivat kuristavina kriteereinä.

– Jumala tuhosi kaupungit palavalla rikkisateella, koska kaupunkien ihmiset halusivat harrastaa seksiä enkeleiden kanssa. Kaikki Keniassa tuntevat tämän tarinan, sukupolvi sukupolven jälkeen oppii vihaamaan homoja koulussa. Jos hyväksyy homoseksuaalisuuden, lamaannuttaa sama kohtalo maamme.

Kirkko on aina täysi sunnuntaisin. Kuva: TT

Toivoisi olevansa hetero

James toivoisi, ettei olisi homo, ja hän yrittää aktiivisesti muuttua heteroksi. Joka kerta, kun hän harrastaa seksiä miehen kanssa, hän häpeää ja pelkää helvettiä. Tulevaisuudessa hän aikoo hankkia itselleen naisen ja lapsen, homona oleminen Keniassa ei vain juuri nyt toimi. James Acheben nimi on muutettu, hän ei halunnut esiintyä oikealla nimellään.

Kuva: James Achebe