Tänään ilmestyneessä Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä kerrotaan tuomitusta seksuaalirikkollisesta, joka vapauduttuaan etsi poikia Qruiserista.

Kuukausiliitteen seitsemänsivuisessa artikkelissa kerrottaan hyväksikäytön aikana 15-vuotiaan pienellä paikkakunnalla asuneen pojan kohtaamisesta pedofiilin kanssa.

 

 

Qruiser oli pojalle ikkuna uuteen jännittävään maailmaan. Pienessä kylässä ei homoja tunnettu tai homoista puhuttu. Yksi monista sivustolla poikaan heti yhteyttä ottaneista oli vanhempi mies. Poika oli laittanut profiilinsa tietoihin linkin facebook-sivulleen, jossa oli myös hänen puhelinnumeronsa julkisesti nähtävillä. Muutaman päivän päästä mies alkoi lähettää viestejä myös pojan matkapuhelimeen. Mies esitti olevansa parikymppinen ja treenattu. Viestinvaihto johti alle viikossa tapaamiseen Helsingissä. Tavatessa oli selvää, että mies ei ollut esittämänsä henkilö. Poika lähti epäilyistään huolimatta miehen mukaan.

Mies tarjosi asunnollaan alkoholia ja raiskasi pojan.

Poika tapasi miestä uudelleen. Hän sai mieheltä rahaa ja kalliita tavaroita seksiä vastaan.

Pojalle tuli lopulta masennusoireita. Hän ei voinut käyttää rahaa, koska se toi mieleen miehen ja sen mitä oli tapahtunut. Itsemurhakin kävi mielessä.

Tämän vuoden keväällä poika on varttunut täysi-ikäiseksi, valmistunut ammattiin ja saanut työpaikan alalta, jossa viihtyy.

”Olen miettinyt paljon, oliko se eka kerta raiskausta vai sitä, että en tiennyt mistään mitään, vai oliko se sitä, että mä huorasin”, poika kertoo suorasukaisesti.

”Miten se ihminen onnistui saamaan minut luottamaan itseensä niin paljon niin lyhyessä ajassa? Nykyisin sellainen ei onnistu edes vuodessa”.

Hovioikeuden päätös on yksiselitteinen, raiskauksen tunnusmerkistö täyttyi.

Poika muistaa, että hän ryntäsi raiskauksen jälkeen vessaan, istui lattialla, itki ja oksensi.

Poika ei kuitenkaan ilmoittanut heti poliisille, koska hän oli ottanut vastaan rahaa. ”Ajattelin, että ehkä minäkin olin tehnyt jotain rikollista, kun otin rahaa”, poika sanoo Helsingin Sanomien mukaan.

 

 

Ainoa syyllinen on aikuinen mies

Mies saatiin kiinni kadulta Helsingissä lyhyen seurannan jälkeen. Mieheltä löytyi valtava määrä valokuvia mahdollisista uhreista. Poliisi löysi 40 poikaa, joita mies oli käyttänyt hyväkseen. Tutkintavaiheessa poliisi otti yhteyttä alaikäisten poikien vanhempiin. Ensireaktio oli järkytys. Kukaan ei ollut aavistanut mitään. Oman pojan homous tuli myös lähes kaikille yllätyksenä. Poliisi korosti jokaisessa yhteydenotossa, että ainoa syyllinen on aikuinen mies. Vanhemmille selitettiin, kuinka taitavia manipuloijia hyväksikäyttäjät voivat olla.

 

 

Laajin hyväksikäyttötapaus Suomessa

Kyseessä on laajin alaikäisten hyväksikäyttötapaus Suomessa koskaan. Poliisi on varma, että kaikkia miehen uhreja ei onnistuttu löytämään.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 3. toukokuuta 2013 39-vuotiaan miehen vankeuteen kymmeneksi vuodeksi neljäksi kuukaudeksi. Tuomio on kovin Suomessa nettilähtöisestä hyväksikäyttöjutusta annettu.

Qruiser.com on Skandinavian ja Suomen suurin yhteisö seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Suomalaisille jäsenille alaikäraja on 16-vuotta. Ylläpito tarkistaa aina kaiken alle 18-vuotiaiden sivustolle lataaman kuvamateriaalin. Sivustolla on myös suomenkielentaitoinen tukihenkilö, joka tarvittaessa puuttuu hyväksikäyttötapauksiin.

 

 

”Suhtaudumme hyväksikäyttöyrityksiin vakavasti”, Jon Voss

Valitettavasti internetissä kaikki eivät ole rehellisiä ja sosiaalisessa mediassa liikkuu monenlaisia huijareita. ”Tiedostamme internetsivustojen ongelmat”, sanoo Qruiseria pyörittävän ruotsalaisen QX Förlag AB:n toimitusjohtaja Jon Voss.

”Suhtaudumme erittäin vakavasti hyväksikäyttötapauksiin ja teemme tarvittaessa yhteistyötä poliisin kanssa. Tärkeintä on, että epäilyttävistä yhteydenotoista sivustolla kerrottaan meille heti, jotta voimme reagoida siihen. Meillä on sivustolla suomen kielen taitoinen tukihenkilö ensisijaisesti nuorten kokemia hyväksikäyttötilanteita varten.”

”Emme kuitenkaan valvo jäsenten välisiä viestejä”.

Kuukausiliitteen kertomassa tapauksessa Qruiser avusti poliisia. Qruiserin ylläpito oli kesällä 2012 yhteydessä poliisiin ja miehen tili suljettiin.