Posti julkaisi tänään suuren suosion ja huomion saaneet Tom of Finland -postimerkit. Samalla avautui näyttely Postimuseossa Tampereella.  Tom of Finland -näyttely kurkistaa taiteilija Touko Laaksosen salattuun persoonaan hänen runsaan kirjeenvaihtonsa avulla.

Maaliskuun lopulle jatkuva näyttely kertoo taiteilija Touko Laaksosen elämästä hänen omalla äänellään. Näyttelyn idea syntyi samaan aikaan, kun päätös Tom of Finland -postimerkkien julkaisemisesta. Laaksosen homoeroottinen taide on saanut maailmanlaajuista huomiota, mutta hänen elämänsä nimimerkin Tom of Finland takana on säilynyt monille salaisuutena.

Alokas Touko Laaksonen. Päästyään ylioppilaaksi Laaksonen aloitti asepalveluksen kuukausi talvisodan päättymisen jälkeen. Jatkosodassa Touko oli Helsingin ilmatorjuntarykmentissä. Hänelle myönnettiin 4. luokan vapaudenristi vuonna 1944. Kuva: Perhealbumi

Touko Laaksonen nautti kirjoittamisesta

Taitavasti kirjoittavan Laaksosen kirjeenvaihdosta kuudelta vuosikymmeneltä paljastuu sivistynyt, vaatimaton, humaani, huumorintajuinen ja sukurakas mies. Hän nautti kirjoittamisesta ja piti tiiviisti yhteyttä neljään sisarukseensa. Kirjeissään sisaruksilleen hän ei koskaan maininnut Tom of Finland – henkilöllisyydestä.

Näyttely valottaa Touko Laaksosen henkilöhistoriaa ja esittelee yleisölle runsaan ennen näkemättömän kirjeenvaihdon. Näyttely paljastaa myös sen, että Touko Laaksonen harrasti filateliaa.

 

… ja harrasti filateliaa

Kirjeenvaihtoa pääsee myös kuuntelemaan näyttelijä Ville Virtasen lukemana. Mukana on lisäksi muun muassa valokuvia, taideteoksia, asuja ja muotokuvia. Näyttelyn yhteistyökumppanit ovat Tom of Finland Foundation, Taiteen edistämiskeskus ja Sarjakuvantekijät ry.

 

Uransa aikana Laaksonen teki 3500 piirustusta ja piti 25 näyttelyä. Kuvat: Tom of Finland foundation.

Intohimona oli myös musiikki

Laaksosen kiinnostus taiteisiin heräsi lapsuuskodista saatujen virikkeiden myötä. Intohimoiksi nousivat musiikki ja kuvataiteet. Sota-aikana Laaksonen taitavana pianistina säesti kuoroa. Vaikka musiikkiopinnot sodan jälkeen jäivät kuitenkin kesken, soittaminen työllisti Laaksosen lähes vuosikymmenen ajan harjoituspianistina teatterissa ja balettikouluissa sekä ravintolamuusikkona.

Pitkäaikaisen elämänkumppaninsa Veli Mäkisen eli Nipan Laaksonen esitteli sisaruksilleen kämppäkaverina. Homoseksuaalisuudesta ei 1950-luvulla puhuttu julkisesti.

Laaksonen oli jo 37-vuotias, kun hän lähetti ensimmäiset homoeroottiset piirustuksensa amerikkalaiseen kuvalehteen vuonna 1957. Piirustustyöt lisääntyivät, ja Laaksonen vaihtoi epäsäännöllisen ja kuluttavan musiikkityönsä mainospiirtäjän pestiin vuonna 1958.

Ennen vapaaksi taiteilijaksi ryhtymistään hän työskenteli mainostoimistossa viisitoista vuotta. Ensimmäinen Tom of Finland -näyttely järjestettiin vuonna 1973 Hampurissa pienen kirjakaupan takahuoneessa.

Laaksonen ryhtyi viettämään aikaa yhä enemmän Yhdysvalloissa sen jälkeen kun hänen elämänkumppaninsa Nipa kuoli 1981.

Los Angelesissa hän oli tavannut jo aiemmin nuoren kanadalaisen Durk Dehnerin, josta tuli hänen monien teostensa malli ja merkittävä liikekumppani. Yhdessä miehet perustivat Tom of Finland Companyn ja sittemmin Tom of Finland Foundationin, jota Dehner yhä johtaa. Säätiö vaalii Touko Laaksosen taiteellisen työn perintöä ja jatkaa sen tunnetuksi tekemistä.

 

Kuva: Tom of Finland foundation.

 

Laaksonen vietti talvet Etelä-Kaliforniassa, jossa hänen oli keuhkoahtaumansa vuoksi helpompi hengittää. Sairaus paheni ja viimeiset kirjeensä hän kirjoitti Helsingissä Laakson sairaalasta. Touko Laaksonen menehtyi 71-vuoden iässä marraskuussa 1991.

Taidetta ja Touko Laaksosen, Tom of Finlandin, elämään liittyvää aineistoa on saatu lainaksi sukulaisilta, ystäviltä ja Tom of Finland Säätiön kokoelmista Los Angelesista.

 

Kuvassa Nipa ja Touko Dortmundissa 70-luvulla. Kuva: Tom of Finland foundation

 

Lähde: Postimuseo

Helsingissä MUU-gallerian ToF-näyttely jatkuu vielä syyskuun loppuun.

Lue myös: Suomi saa homoeroottiset postimerkit