Suomen oma lätkä-gate jatkaa paisumistaan.

Vuosi sitten lanseerattu Straight Star Ally -projekti ajaa tasa-arvoa seksuaalivähemmistöille ammattiurheilun parissa.

 

”Liigassa ei pelaa pikku hiirulaisia”

Tämän vuoden syksyllä ensin Tami Tamminen pläjäytti, että ei ole törmännyt jääkiekosssa pikku hiirulaisiin. Tammisen mielestä SM-liigassa ei pelaa eikä ole pelannut homoja.

Sitten Yle Urheilu teki kyselyn kaikille SM-liigan joukkueiden kapteeneille. Enemmistön mielestä homopelaajia täytyy olla mukana jo tilastollisen todennäköisyydenkin perusteella. Enemmistö lupasi homopelaajille yhdenvertaisen kohtelun.

 

Tässä vaiheessa nousi jälleen esiin Straigt Star Ally -yhteisön luoma Tasavertaisen urheilun lupaus.

Straight Star Allyn yhteydessä on vahvasti esiintynyt Rauman lukon pelajaa Harri Tikkanen, joka valittiin myös Vuoden heteroksi QX Gay gaalassa tammikuussa.

Tasavertaisen urheilun lupauksen on allekirjoittanut jalkapallon Veikkausliiga.

 

Kuvassa Rauman Lukon Harri Tikkanen, joka on ollut SSA-projektin näkyvä kannattaja. Kuva: Ossi Halme

”Homopelaajasta pitäisi kysyä koko joukkueen mielipide”

SM-liigassa pelaavan Hämeenlinnalaisen HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela laukaisi, että homon pelaamiseen seuran riveissä pitäisi kysyä koko joukkueen mielipide. Jälkikäteen hän selitteli puhuneensa laajemmasta asista, homouteen kanta on hyvin neutraali.

Tämä kuitenkin riitti ja yksi HPK:n pääsponsoreista Hämeenlinnan kaupunki otti asiaan kantaa. HPK:n on noudatettava kaupungin arvoja joita ovat yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys.

”Mitään paperilappuja ei tarvita homopelaajien tueksi”

 

Sitten Espoon Bluesin kapteeni Kim Hirschovits ilmoitti, että hänen mielestään mitään paperilappuja ei tarvita takaamaan homopelaajien hyvää kohtelua.

 

”Jääkiekkoyhteisö on valmis homopelaajiin”

Jääkiekkolegenda Ville Nieminen kertoi Urheilulehdelle, että jääkiekkoyhteisö on valmis ottamaan vastaan ensimmäisen avoimesti homon kiekkoilijan.

Eilen perjantaina (31.10.2014) YLE uutisoi, että Suomen Jääkiekkoliiton liittovaltuuston jäsenistä yli puolet eli 29 jäsenestä 16 kannattaa tasavertaisen urheilun lupauksen allekirjoittamista. Yksi oli harkitsevalla kannalla.

 

SM-liigan johto ei näe vetoomusta tarpeellisena

Sen sijaan SM-liigan hallitus ja Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja eivät pitäneet lupauksen allekirjoittamista tarpeellisena.

 

”Jääkiekosta pitäisi tehdä avoin laji”

– Jääkiekosta olisi tehtävä avoin laji kaikille, jotta jokainen uskaltaa olla sellainen kuin on. Nyt jokainen ei uskalla olla oma itsensä, totesi yksi päättäjistä YLE:n mukaan.

Mitä tästä vielä tuleekaan! Nyt tarvittaisiin rohkeita ammattipelaajia kertomaan homoudestaan, jotta tästä päästään eteenpäin.

 

 

Aikaisemmin QX:ssä:

Mikä on Straight Star Ally: Urheilumaailma avoimuuden tiellä

Harri Tikkasen haastattelu: Kaukaloiden jäänmurtaja

SSA uutinen: Kiekkotähti kannustaa tasa-arvoon