ILGA-Eurooppa-järjestön tänään julkaiseman vertailun mukaan Suomi on vuonna 2015 Euroopan 13. paras maa hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien toteuttamisessa.

Suomen sijoitus nousi vuodessa 4 pykälää. Sijoitusta paransivat vuodenvaihteessa voimaan tulleet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakiuudistukset sekä ulkomaalaislain uudistus. Suomessa on toteutunut 62 % ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista, kun vuosi sitten luku oli 45 %.

Suomesta puuttuu yhä muun muassa ihmisoikeusperustainen translaki, äitiyslaki, toimet intersukupuolisten henkilöiden aseman parantamiseksi sekä toimenpideohjelma hlbti-kysymyksissä. Myöskään avioliitto- ja adoptiomahdollisuus samaa sukupuolta oleville pareille eivät vielä ole voimassa, vaikka eduskunta on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain.

Vertailun paras maa oli jälleen kerran Iso-Britannia. Toiseksi paras oli Belgia, ja kolmanneksi nousi merkittäviä muutoksia lainsäädäntöönsä tehnyt Malta. Suomen edellä ovat lisäksi Ruotsi, Kroatia, Espanja, Alankomaat, Norja, Tanska, Portugali, Ranska ja Islanti

Suomi on edelleen Pohjoismaiden peränpitäjä hlbti-oikeuksien edistämisessä.

ILGA-Eurooppa julkaisi samalla maakohtaisen raportin Euroopan maiden kehityksestä hlbti-ihmisten oikeuksissa viime vuonna. Suomen osalta esiin nostetaan lakiuudistusten lisäksi esiin muun muassa Tahdon2013-kampanja ja arkkipiispan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille esittämä anteeksipyyntö.

 

Kuva: www.rainbow-europe.org

 

 

Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää iloitsee Suomen sijoituksen noususta, mutta muistuttaa, että moni tärkeä uudistus jäi uudelle hallitukselle.

– Suomen pitäisi olla ihmisoikeuksien kärkimaa, mutta hlbti-asioissa muualla on tapahtunut nopeampaa edistystä. Toivon, että uusi hallitus vie translakiuudistuksen loppuun ja laatii hlbti-asioista toimintaohjelman, johon kootaan eri hallinnonaloilla tarvittavat toimet. Yhdenvertaisuus on myös tuotava ihmisten arkeen kouluihin, työpaikoille ja vanhainkoteihin. Uudet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolait antavat tähän oivan pohjan, sanoo Mäenpää Setan tiedotteessa.

Sunnuntai 17.5. on kansainvälinen homo-, bi- ja transfobian vastainen päivä (IDAHOT). Päivän tienoilla järjestetään ympäri maailmaa tempauksia ja tapahtumia. Päivän kansainvälinen teema on sateenkaarinuorten hyvinvointi.

Lisätty karttakuva 21.02