Viisuviikon mittelöiden keskellä on hyvä muistella, miten tähän on tultu. Euroviisut täyttää tänä vuonna 60-vuotta ja se yhdistetään tänä päivänä jo itsestäänselvästi etenkin mediassa seksuaalivähemmistöihin. Tässä listattavat kahdeksan hlbti-esiintyjää ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, mitä Euroviisut tänä päivänä ovat.

1 Conchita Wurst

Conchita Wurst Rise Like a Phoenix, vei voiton Itävaltaan 2014 kilpailuissa. Sai maksimaalisest 12 pistettä kaikkiaan 13 maalta ja ääniä myös Venäjältä, Albaniasta ja Azerbaizanista. Voiton jälkeen Conchita Wurts on esiintynyt lukuisilla Pride-festivaaleilla ympäri maailman, puhunut Euroopan parlamentissa ja YK:ssa hlbti-yhteiösn puolesta.

2 Dana International

Yksi maailman kuuluisimmista trans naisista Dana International eli Yaron Cohen voitti Euroviisut 1998 Diva kappaleellaan. Dana Intenational tekee edelleen levytyksiä ja toimii hlbti-oikeuksien lähettiläänä.

3 Paul Oscar

https://www.youtube.com/watch?v=FmpVfohfuwQ

Islantilainen Paul Oscar osallistui Euroviisuihin 1997 kirjoittamallaan Minn Hinsti Dans kappaleella. Paul Oscar oli Euroviisujen ensimmäinen avoimesti homo laulaja.

4 Maria Serifovic

Helsingin Euroviisuissa esiintyi kaksikin hlbti-mielessä merkittävää esiintyjää. Serbian Marija Serifovic vei voiton kotiin Molitvalla. Marija kertoi olevansa lesbo 2013 ja on mukana Serbian politiikassa ja peräänkuuluttaa suvaitsevaisuutta seksuaalivähemmistöille.

5 DQ

Tanskaa edusti Helsingissä DQ eli Peter Andersen kappaleella Drama Queen. Hän oli ensimmäinen yksin lavalla esiintynyt drag-esiintyjä Euroviisujen historiassa.

6 Sestre

Vuonna 2002 Euroviisuihin tuli Sloveniasta drag trio Sestre. Esiintyjät olivat herättäneet kotimaassaan runsaasti homovastaisia reaktioita. Vastalauseet kaikuivat Slovenian parlamenttiin ja myös Euroopan Unioniin saakka, mutta turhaan. Sestre saavutti 13. sijan.

7 Olav Klingen & Jonny Nymoen

Ensimmäiset viisuhistorian lavalla olleet homoartistit olivat Great Garlic Girls drag-ryhmän Olav Klingen ja Jonny Nymoen, jotka esiintyivät Norjan Ketil Stokkenin edustuskappaleen taustatanssijoina 1986 kisoissa.

8 Bearforce1

Karhukvartetti Bearforce1 pyrki Sveitsin viisuedustajaksi Wieniin 2015, mutta onni ei potkinut. Siitä huolimatta tässä Action Man kappaleessa on viisukämpin aineista jos missä!

Via Gay Star News.