Suomen ainoa seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali Vinokino alkaa perjantaina Turussa 23.–25.10. Helsingissä Vinokinoon pääsee 6.–8.11. ja Oulussa elokuvia on nähtävissä 11.–13.12.

Nånting måste gå sönder on rakkaustarina kahdesta nuoresta, jotka yhdessä pakenevat siistiä, ruotsalaista Ikea-yhteiskuntaa intohimoiseen rakkauteen, ainakin hetkeksi. Saga Becker on ensimmäinen ruotsalainen transsukupuolinen, joka  on saanut roolistaan Guldbaggen-naispääosapalkinnon.

Ruotsalaisen Bitte Anderssonin kreisi musikaalikomedia Dyke Hard on yksi festivaalin herkuista. Arvaamattomat juonenkäänteet ja tekijöiden selvä rakkaus b-elokuviin tekevät kokonaisuudesta erittäin nautittavan.

Dyke Hardin traileri.

Desiree Akhavanin Appropriate Behavior on syvällisen kevyt elokuva Brooklynissa asuvan nuoren persialaisen naisen urbaanista elämästä. Perhe ei tiedä hänen biseksuaalisuudestaan ja hänen ex-tyttöystävänsä ei voi ymmärtää miksi Shirin ei kerro asiasta.

Vinokino tuo Suomen ensi-iltaan Maya Newellin ohjaaman hienon dokumentin Gayby Baby (2015). Dokumentissa seurataan neljän lapsen elämää –Gusin, Ebonyn, Mattin ja Grahamin– joiden kaikkien vanhemmat sattuvat olemaan homoseksuaaleja. Ohjaaja Maya Newell on itse sateenkaariperheen lapsi, joka halusi tuoda poliittiseen keskusteluun uuden tärkeän näkökulman, lasten näkökulman.

Dokumentti Children 404 kertoo yksinkertaisesti ja vahvasti internet-ryhmästä, joka  tarjoaa apua marginalisoidulle LGBT-nuorisolle. Elokuva kuvaa Venäjän synkkää ihmisoikeustilannetta nuorten kokeman syrjinnän kautta.

To be Takei, Queens and Cowboys, Hole-bändin rumpalista Patty Schemelistä kertova dokumentti Hit So Hard, S & M Sally, Land of Storms, Out in the Night, Tru Love ja hillitön splatterkomedia You’re Killing Me, kuuluvat myös ohjelmistoon.

Pitkien elokuvien lisäksi mukana on kolme lyhytelokuvakoostetta.

Tanssija, koreografi ja Tanssireatteri ERIn yksi perustajajäsen Tiina Lindfors on tämän vuoden Vinokino-elokuvafestivaalin suojelija. Hän avaa Vinokino-elokuvafestivaalin perjantaina 23.10. klo 18.30 Turussa.

– Vinokinon ansiokas toiminta on jo vuosia tuonut nähtäväksemme kauniita, ravistavia ja taiteellisesti korkeatasoisia elokuvia. Olen ylpeä ja iloinen saadessani olla tapahtuman suojelija. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan, sanoo Tiina Lindfors.

 

Katso tarkemmat tiedot elokuvista ja esitysajoista Vinokinon sivuilta ja osta lippuja.