Yle kirjoittaa irakilaisesta 23-vuotiaasta turvapaikanhakijasta, joka on joutunut uhkaaviin tilanteisiin vastaanottokeskuksessa Suomessa.

Bagdadissa asunut mies saapui Suomeen syyskuussa. Hän on avoimesti homoseksuaali, mikä on johtanut vaikeuksiin vastaanottokeskuksissa. Osa muista turvapaikanhakijoista suhtautuu häneen hyljeksivästi, jotkut uhkaavasti. Ovea on tultu ryskyttämään kahdelta yöllä. Hänen kimppuunsa on yritetty käydä ja häntä on uhkailtu. Ruokapöydässä, muut ovat siirtyneet pois.

Hyökkäyksen takia mies siirrettiin toiseen vastaanottokseskukseen. Uhkaavia tilanteita on tapahtunut myös vastaanottokeskuksen ulkopuolella. Kahdesti häntä on uhattu veitsellä Helsingissä keskellä päivää. Irakilainen mies syytti häntä kerran ravintolassa irakilaisten maineen pilaamisesta, henkilökunta taltutti ravintolan veitseen tarttuneen uhkailijan ulos. Toisella kertaa häntä ajettiin takaa Helsingssä.

Nyt mies on päässyt vastaanottokeskuksesta kotimaijoitukseen.

Suomessa ei ole tilastoitu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuutta turvapaikanhakijoista, kertoo Yle. Setaan ja sen jäsenjärjestöihin tulee yhteydenottoja enenevissä määrin. Pirkanmaan Setan valtakunnalliseen Sinuiksi-neuvontapalveluun näitä yhteydenottoja on tullut vuodessa runsaat parikymmentä.

Sinuiksi-neuvontapalvelun toiminnanjohtajan Mikko Väisäsen mukaan kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat eivät uskalla kertoa taustastaan edes turvapaikkahaastattelussa. Jos kotimaassaan on joutunut syrjinnän kohteeksi, ei välttämättä luota viranomaisiin uudessakaan maassa. Siksi heti ei uskalleta hakea turvapaikaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan syrjinnän perusteella, vaikka sen voisi YK:n pakolaissopimuksen mukaan tehdä.

Lähde. Yle.fi