Torstaina 57-vuotiaana menehtynyt Prince, koko nimeltään Prince Roger Nelson oli yksi aikamme lahjakkaimmista, ellei lahjakkain muusikko.

Prince nousi androgyynin olemuksensa ja esiintymisensä vuoksi homomaailman suureksi suosikiksi 70- ja 80- luvuilla. Suhde homofaneihin ei ollut kuitenaan vailla ongelmia. Prince liittyi Jehovan todistajiin ja hänen tulkittiin puhuneen muun muassa epäilevästi avioliitosta samaa sukupuolta olevien kesken. Mutta Princen musiikin ja valovoiman ansiosta fanit yhä ylistivät häntä ja pitivät häntä esikuvanaan.

Prince 1984. Kuva: AP Photo/Joe Giza/TT

Prince oli rajojen rikkoja ja muurien murtaja. Hän uskalsi nähdä seksuaalisuuden ja sukupuolen koko spektrin sellaisena kun me nykyään tiedämme sen olevan.

Prince oli visionäärinen muusikko, joka yhdisi popin ja taiteen. Hänestä tuli toismaailmainen ikoni, jollaisia internetaika ei enää luo.

Prince, kuten tammikuussa menehtynyt David Bowie, oli mies, joka ei pelännyt toiseutta ja ulkopuoliseksi joutumista. Molemmat flirttailivat biseksuaalisuuden kanssa ja esittivät itsensä mahtipontisen abdrogyyneinä. LoveSexy albumin kannessa Prince poseeraa alastomana kuin Botticellin Venus. Live-esiintymisessä näkyivät paljaat pakarat.

Prince osoitti, että feminiinisyyttä syleilemällä hän voisi yhä olla seksikäs mies – ja sitä hän todella olikin. Princen seksuaalinen vetovoima oli lyömätön oli hänellä sitten yllään koristeellinen purppuran värinen puku tai vain korkokengät ja nahkahousut.

Princen kappaleiden sanoitukset saisivat Nicki Minajin punastumaan. Hän soitti kitaraa yhtä hyvin kuin palvottu Hendrix. Kosketinsoittajana hän oli konserttipianistin tasoinen. Debyyttialbumillaan Prince soitti 29 soitinta ja tuotti albumin itse. Princen live-esiintymiset olivat puoliuskonnollisia kokemuksia hänen faneilleen. Äärimmäisen tuottelias artisti teki albumin vuodessa ja hänen kotistudionsa arkistoissa on tiettävästi suunnaton määrä materiaalia, jota ei ole vielä koskaan julkaistu.

– Nykypäivän Lady Gagat ovat sellaisia kuin ovat siksi, että Prince ja David Bowie, Michael Jackson, Grace Jones ja Iggy Pop ovat olleet kaikkea sitä ensin, jo aikana jona miehen ja naisen malleja ja olemisen tapoja oli julkisuudessa vähemmän, kirjoittaa Helsingin Sanomissa Aino Frilander osuvasti.

Heistä vain Grace Jones ja Iggy Pop ovat vielä keskuudessamme.

Katso täältä Princen varhainen live-esiintyminen vuodelta 1980.

Lähteet: QX.se, Attitude.co.uk, HS.fi