ILGA-Euroopan eilen tiistaina julkaiseman raportin mukaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa Suomessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuoden aikana.

ILGA-Eurooppa on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä.

Vertailun mukaan Suomi on 7. paras maa lhbti-ihmisoikeuksien toteuttamisessa (13. sija 2015). Vaikka Suomi nouseekin vertailussa kuusi sijaa viime vuodesta, on Suomessa toteutunut vain 67 % ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista.

– Vuosi sitten Suomi nousi vertailussa koko yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistuksen ansiosta. Suomella ei kuitenkaan ole sijaa kärkipaikoille ellei translain ihmisoikeusongelmia ja yhdenvertaista vanhemmuuden vahvistamista korjata ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvää toimintaohjelmaa  laadita, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

”Hallitus on osoittanut täydellistä haluttomuutta viedä asioita eteenpäin”

– Suomessa kyllä tiedetään, missä merkittävät ongelmat lhbti-ihmisten ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden osalta ovat, mutta hallitus on osoittanut täydellistä haluttomuutta viedä asioita eteenpäin. Ei tarvitse kuin katsoa viime viikolla julkaistua hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa. Se olisi ollut erinomainen paikka osoittaa, että lhbti-ihmisoikeuksia halutaan kehittää systemaattisesti.

Suomen sijoitus on vaihdellut. Vertailu julkistettiin ensimmäisen kerran 2012. Sijoitukset olivat 13. (2015), 17. (2014), 14. (2013), 17. (2013) ja 12. (2012).

Vertailun viimeisinä ovat Venäjä, Armenia ja Azerbaidzhan.

– Maltan nousu vertailun ykköseksi on tulosta määrätietoisesta ihmisoikeustilanteen parantamisesta, johon maan korkein johto on sitoutunut. Tällaista poliittista johtajuutta tarvitsemme Suomeenkin, jotta pääsisimme vertailun kärkeen. Tässä ei ole kysymys mistään mahdottomasta tehtävästä, Tarjamo kannustaa.

Tarkemmat tiedot ja graafinen esitys rainbow-europe.org -sivulla.