Tänään on vietetty kansainvälistä homo-, bi- ja transfobian vastaista päivää ympäri maailman. Suomessa kansanedustaja Jaana Pelkonen, joka vuosi sitten Gay Gaalassa palkittiin Vuoden heterona, on nimetty Sateenkaariyhteisöt ry:n puolesta Hyvän tahdon lähettilääksi seuraavaksi vuodeksi.

QX:n lukijat äänestivät Jaana Pelkosen Vuoden hetero -palkinnon voittajaksi QX Gay Gaalassa 2015. Kuva: Karo Holmberg.

Näin Jaana Pelkonen kirjoittaa ranneliike.net -sivulla julkaistussa puheenvuorossa. Tekstiä on lyhennetty.

– Elämme maailmassa, jossa ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselvyys. Elämme yhteiskunnassa, jossa toiset meistä kokevat usein olevansa vähemmän arvokkaita kuin toiset.

– Ihmisoikeudet eivät ole kenenkään yksinoikeus. Ne kuuluvat tasapuolisesti ihan kaikille. Samoin ihmisoikeuksista puhuminen ei ole yksin kenenkään harteilla, vaan meidän kaikkien tulee puhua myös niiden puolesta, joiden ääni ei tule kuuluviin.

– Ainoa oikea vaihtoehto on nollatoleranssi. Kaikenlainen nimittely, perättömien juorujen levittäminen ja vihapuhe on yksiselitteisesti tuomittavaa. Peruskäytöstavat tuntuvat unohtuneen monilta erityisesti somekeskusteluissa. Nollatoleranssi lähtee liikkeelle puuttumisesta jokaiseen epäasialliseen keskusteluun ja tilanteeseen. Se vaatii jokaiselta uskallusta toimia ja uskallusta puolustaa toista ihmistä.

– Ajankohtaisia lainsäädännön muutoksia vaativia asioita ovat esimerkiksi äitiyslain ja translain uudistaminen sekä moninaisten perheiden huomioiminen perhevapaajärjestelmässä. Myös sateenkaarinuorten hyvinvointi, intersukupuolisten henkilöiden kohtelu ja yhdenvertaisuus vanhuspalveluissa ovat tärkeitä teemoja. On hyvin surullista, ettei translain muutos sisälly nykyisen hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan.

– Erityisesti lainsäätäjille ihmisten juridisen tasa-arvon on oltava itsestäänselvyys. Yhteiskunta, joka kohtelee kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta.

Lhbti-järjestö ILGA World on julkaissut kartan siitä, miten maailman eri valtioiden lainsäädäntö suhtautuu homoseksuaalisuuteen. Homous on vieläkin kriminalisoitu yli 70 valtiossa.

Katso tarkempi raportti ja grafiikka täältä.

Lähteet: ranneliike.net, seta.fi, ILGA World