Eilen torstaina eduskunnan lähetekeskustelussa oli kansalaisaloite äitiyslaiksi. Kansalaisaloite on sisällöllisesti sama, jonka edellinen hallitus jätti pöydälle. Nyt äitiyslaki pääsi eduskunnan käsitelteltäväksi kansalaisaloitteen ansiosta.

 

 

Keskustelun taso vajosi eduskunnassa pohjalle äityslain vastustajien perustellessa kantaansa biologialla ja ikiaikaisilla tavoilla.

Perussuomalaisten kansanedustajan Mika Niikkon  (kuvassa) mukaan äidiksi tullaan luonnon siunauksella, äiti on vain lapsen synnyttänyt nainen, eikä lakia pidä muuttaa. Samaa perustetta käyttivät muutkin, kuten kristillisten Sari Tanus.

 

 

Vihreiden Emma Kari muistutti puheessaan keskustelun tasosta, joka ei ole sivistysvaltiolle kunniaksi. Kari myös muistutti lapsen asemasta ja siitä, että lain muutos ei vie keneltäkään mitään pois, lakialoitteella on myös lasten ertityisasiantuntijajärjestöjen tuki. Nämä perusteet mainitsi puheenvuorossaan myös Silvia Modig (kuvassa).

 

 

Jani Toivola (kuvassa) totesi myös puheenvuoronsa aluksi keskustelun tasosta asiassa, ”sananvapaus ei tarkoita sitä, että voidaan sanoa mitä tahansa”. Toivola, totesi äitiyslain olevan osa kulttuurin muutosta tasavertaisempaa kohti.

Jos äitiyslaki hyväksytään, voi kahden naisen perhe tunnustaa molempien vanhemmuuden jo ennen lapsen syntymää, näin lapsella olisi kaksi virallista äitiä syntymästään lähtien. Laki koskee tilannetta, jossa lapsi on saatu molempien suostumukseen perustuvalla hedelmöityshoidolla, eikä isyyttä ole vahvistettu tai voida vahvistaa. Voimassa oleva lainsäädäntö vaatii sisäisen adoption tekemistä.

Tässä oli lähetekeskustelun surullinen perusasetelma: lapsen äiti on vain lapsen synnyttänyt nainen, eikä ikiaikaista käsitettä pidä mennä muuttamaan vastaan tasa-arvo yleensä ja lainsäädännön selkiyttäminen, lapselle nykytilanteen aiheuttamien haittojen poistaminen.

 

 

Kuvat kuvakaappauksia lähetekeskustelun tallenteesta / Eduskunta.fi