Tänä viikonloppuna suomenruotsalainen Regnbåsankan vietti juhlaviikonloppuaan, tapahtumat olivat dtm:ssä. Launtain ohjelman kohokohta Guldankan-palkinnon jako siirtyi kuitenkin dtm:n tiloista Mannerheimintielle, koska osalta paikalle kutsutuilta turvapaikanhakijoilta evättiin sisäänpääsy.

 

Ted Urho sai Guldankan-palkinnon kadulla. Kuva: Johan Finne

 

Kuvakaappaus: Facebook

Viikonlopun Regbågshelgen on Setaan kuuluvan Regnbåsankanin vuotuinen juhla, sateenkaariviikonloppu, joka huipentuu Guldankan-palkinnon jakoon. Guldankan-palkinto jaetaan vuosittain taholle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, etenkin Suomen ruotsinkielisillä alueilla. Tänä vuonna palkinnon sai Ylen toimittaja Ted Urho.

Guldankan palkintoa ei kuitenkaan jaettu dtm:n lavalla, vaan kadulla ravintolan edustalla kylmässä ja pimeässä.

Regnbågsankanin sateenkaariviikonloppuna oli turvapaikanhakijoita koskevaa ohjelmaa ja siksi järjestö oli kutsunut turvapaikanhakijoita myös dtm:ään mukaan juhlaansa. Dtm kuitenkin eväsi turvapaikanhakijoilta pääsyn ravintolaan sillä perusteella, että heillä ei ollut virallista henkilöllisyystodistusta, josta heidän ikänsä olisi voitu todeta. Lopputulemana tapahtuman järjestäneen Regnbågsankanin kaikki vieraat siirtyivät solidaarisuuden osoituksena ulos, jossa Guldankan-palkinto jaettiin ja juhlat jatkuivat muualla.

Tapahtuneesta on meneillään iso haloo Facebookissa. Dtm:n omistajat ovat jo kommentoineet tapahtunutta ja vetoavat alkoholilakiin ja Valviran ohjeisiin, joiden mukaan virallinen henkilöllisyystodistus on pyydettäessä esitettävä. Dtm:llä ei tällä hetkellä ole ravintolanjohtajaa, vaan omistajat vastaavat itse ravintolan pyörittämisestä.

Tilaisuudessa läsnä ollut Cihan Arikan kertoo QX:lle, että juhliin kyseessä eivät varsinaiseti olleet turvapaikanhakijat, vaan maahanmuuttajat, jotka ovat jo saaneet luvan asua Suomessa. Kaikki olivat nuoria, 20 – 30 vuotiaita.

– Yksi ovelta käännytetyistä kertoi minulle, että hän on aikaisemmin käynyt dtm:ssä muutamia kertoja ilman, että ovimiehet ovat pyytäneet nähdä hänen henkilöllisyystodistustaan. Nyt kun hän tuli 7-hengen ryhmän mukana, ovimiehet ”halusivat tarkistaa hänen ikänsä”. Miehen mukaan kyse oli siitä, että aikaisemmin häntä oli pidetty valkoihoisena, kertoo Cihan Arikan. Cihan työskentelee Ruotsin RFSL:lle ja hän oli Sateenkaarviikonlopunna Helsingissä mukana keskustelutilaisuudessa turvapaikanhakijoihin liittyvistä aiheista.

Cihan lisää, että ei ole lainkaan epätavallista, että myös Ruotsissa Malmössa homoklubit kieltävät ulkomaalaisilta sisäänpääsyn.

– Valitettavasti myös meidän keskuudessamme esiintyy syrjintää, vaikka juuri meidän tulisi olla avoimia kaikille.

Facebook-keskustelussa yksi ryhmästä, joilta sisäänpääsy evättiin kertoo, että dtm:n henkilökunnan käytös heitä kohtaan oli muutenkin törkeää.

Dtm:n omistavan Äkä Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja nykyään operatiivisiin toimintoihin osallistuva Karri Nieminen sekä vähemmistöomistaja ja nykyään myös dtm:n ohjelmasta vastaava Mikko Silvennoinen, kiistävät syrjinnän ja vetoavat alkoholilakiin, jos ikää ei voida todistaa, ei ravintolaan voida päästä sisään. Lain rikkomisen seurauksena voi ravintola menettää anniskelulupansa on dtm käyttämä peruste.

Ravintola ei kuitenkaan rikoslain mukaan saa syrjiä ketään etnisen alkuperän, ihonvärin tai taustan perusteella. Alaikäisyys sen sijaan on pystyttyvä todistamaan luotettavasti vain jos asiakkaan alaikäisyydestä on varteenotettava epäilys.

Ikävä päätös yhdelle vuoden merkittävimmistä illoista. Turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja siten iän pätevä todistaminen on tunnustettu epäkohta, joka odottaa ratkaisua. Vaikea silti uskoa, että tähän tilanteeseen ei olisi voitu löytää iloisempaa lopputulosta alkoholilain rajoissa, ilman, että koko tapahtuma pitää siirtää muualle.

Aiemmin lähes täysin Seta-Säätiön omistama dtm myytiin yksityishenkilöiden omistamalle yritykselle konkurssin myötä 2011.

Päivitetty lisätiedoilla ma 17.10.2016.