Vinokino alkoi tänään näytöksillä Turussa. Tämä on elokuvafestivaalinen 25. juhlavuosi. Turussa elokuvia esitetään keskiviikosta sunnuntaihin. Helsinkiin Vinokino saapuu keskiviikkona 16. marraskuuta ja jatkaa koko loppuviikon. Lisäksi elokuvia esitetään Tampereella 4. – 6. marraskuuta ja Oulussa 10. – 11. joulukuuta.

Klassikkoelokuva Querelle esitetään Turussa ja Helsingissä. Kuva: Vinokino

Vinokino sai alkunsa syksyllä 1991, kun Turun seudun Setan tuolloinen projektisihteeri Haski Lehtikuusi esitti ajatuksen lesbo- ja homoelokuvan tapahtuman järjestämisestä Turussa. Haski pyysi avukseen elokuvatieteen opiskelijan Outi Heiskasen, ja taustalleen Turun seudun Setan vapaaehtoiset sekä Turun LGBT-opiskelijajärjestö Homoglobiinin.

Alku oli vaatimaton. Ensimmäinen festivaali suunniteltiin ja toteutettiin keväällä 1992 kolmessa kuukaudessa, ja sen budjetti oli nykyrahassa noin 3 200 euroa. Tapahtuma oli välitön menestys, ja elokuvafestivaalit päätettiin järjestää toisenkin kerran. Vinokinoon sisältyy nykyään myös paljon oheisohjelmaa. Katso ohjelmisto ja oheistapahtumat Vinokinon sivuilta.