Eduskunnan käsittelyssä parhaillaan olevasta Aito avioliitto -kansalaisaloitteesta on tullut perussuomalaisille periaatekysymys. Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini vaatii kansalaisaloitteen käsittelyä eduskunnan täysistunnossa, vaikka se ilmeisesti on perustulain vastaista. Asia on tällä hetkellä perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.

Sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajia eduskuntatalon edessä marraskuussa 2014, kun eduskunta äänesti lain hyväksymisestä.

Aito avioliitto -kansalaisaloite haluaa avioliiton olevan mahdollinen vain miehen ja naisen välillä. Aito avioliitto -kansalaisaloite on vasta-aloite eduskunnan aikaisemmin hyväksymälle Tahdon2013-kampanjan sukupuolineutraalille avioliittolaille, jonka eduskunta on jo hyväksynyt ja presidentti allekirjoittanut ja joka on astumassa voimaan 1.3.2017.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Timo Soini ajaa vahvasti Aito avioliitto -kansalaisaloitteen käsittelyn puolesta. Soini jopa uhkailee hallitusyhteistyön vaikeuttamisella, jollei Aito avioliitto -kansalaisaloite saa samanlaista käsittelyä eduskunnassa kuin muut kansalaisaloitteet. Ja tässä on ongelma, sillä Aito avioliitto -kansalaisaloite ei ole kuten muut kansalaisaloitteet. Aito avioliitto -kansalaisaloite on ensimmäinen vastaa-aloite toisen kansalaisaloitteen kumoamiseksi. Asiasta ei ole ennakkotapauksia. Ilmeisenä vaarana on, että vasta-aloitteen hyväksyminen aiheuttaa ikuisen vasta-aloitteiden kierteen. Vai laskelmoiko Soini, että tämän jälkeen vasta-aloitteet torpattaisiin?

Perustuslakivaliokunta on luvannut ottaa kantaa Aito avioliitto -kansalaisaloitteeseen itsenäisyyspäivän tietämillä.

Kyseessä lienee perussuomalaisten poliittinen peli. Jos lakivaliokunta ei hylkää Aito avioliitto -kansalaisaloitetta perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella, todennäköisesti eduskunnassa ei saataisi kokoon enemmistöä, joka voisi kumota aikaisemmin hyväksytyn sukupuolineutraalin avioliittolain.

Perussuomalaisten jytkystä romahtanut kannatus ja kevään kuntavaalit lienevät motivoineet Soinin jytkyttämään seksuaalivähemmistöjä tavoitteenaan parantaa puolueensa kannatuslukuja. Soini voi myös käyttää Aito avioliitto -kansalaisaloitteen käsittelytapaa tai mahdollista eduskunnan äänestystulosta, hallituskumppanien käyttäytymistä siinä, syynä lähteä hallituksesta – jotta perussuomalaisten kannataus lähtisi nousuun. Perussuomalaisten hallituksesta lähtöä ennen seuraavia eduskuntavaaleja onkin veikkailtu sen jälkeen, kun puolueen kannatus on romahtanut.

Lähde: HS.fi