Porvoon hiippakunnan piispan Björn Vikströmin mukaa samaa sukupuolta olevien parien siunaaminen tai vihkiminen ei merkitse luopumista kristillistä ihanteista, koska avioliitossa kristillistä on se, mikä palvelee rakkautta. Piispa Vikström kertoi näkemyksistään pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteiselle Valomerkki-julkaisulle.

Vikström (kuvassa) kertoo haastattelussa oman ajattelunsa samaa sukupuolta olevien avioliitosta muuttuneen ajan myötä.

– Asia koskettaa minua henkilökohtaisesti, koska ystävissäni ja läheisissäni on vähemmistöön kuuluvia. Olen itsekin käynyt melko pitkän tien tässä kysymyksessä. Homoseksuaalisuus oli minulle aikoinaan sanan kaikissa merkityksissä outo asia.

– Se, mikä muuttaa ihmisten periaatteita, on läheisyys. Seksuaalivähemmistöistä voi puhua kuin he olisivat etäinen ja periaatteellinen kysymys vain niin kauan kuin nämä ihmiset eivät ole osa omaa elämää.

Vikström varoo tekemästä jakoa konservatiiveihin ja liberaaleihin. Hän kutsuu kirkon erilaisia lähestymistapoja dogmaattiseksi eli kirkon oikeaa oppia kuuluttavaksi ja pastoraaliseksi eli haluksi kuunnella ja ymmärtää ihmistä.

Vikström kannattaa vihkioikeudesta luopumista ja kaikkien avioliittojen siunaamista. Lisäksi hän ehdottaa, että kirkko siunaisi pyydettäessä myös avoliitot.

– Huono puoli vihkioikeudesta luopumisessa olisi se, että kirkko menettäisi sen kulttuurisen merkityksen ja kosketuksen ihmisiin, joka perinteisiin vihkimisiin liittyy.

Luomiskertomuksesta Vikström löytää yhden kaikkia vakavia parisuhteita koskevan ajatuksen: Jumala ottaa vakavasti ihmisen yksinäisyydentunteen ja luo tälle sen vuoksi toisen ihmisen. Kaipaus yhteyteen on ihmiselämän arvokkaimpia lahjoja.

– Sopiva kumppani homoseksuaalille on homoseksuaali, toteaa Vikström.

– Oikeus mennä naimisiin on tyhjä fraasi, ellei saa mennä naimisiin sen kanssa, jota rakastaa ja josta haluaa pitää kiinni.

Lähde: Valomerkki.fi