Kauneusvloggaaja Henry Harjusolan tapaus nosti esiin ongelman, sukupuolten moninaisuutta pitäisi ymmärtää paremmin. HSL on organisaationa sitoutunut yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen, mutta Harjusolan tilanne osoittaa, että kentällä on vielä työtä tehtävänä.

Harjusola oli matkalla Espoosta Helsinkiin, bussiin tuli lipuntarkastus. Harjusola näytti matkakorttinsa, mutta tämän lisäksi häntä pyydettiin esittämään myös henkilöllisyystodistuksensa. Harjusolan kysyessä tarkastajalta, miksi tämä haluaa nähdä myös henkilöllisyystodistuksen, keskustelun sävy oli Harjunsolan mukaan halventavaa. Harjusolan vaatiessa tarkempaa selvistystä lipuntarkastaja perusteli toimintaansa sillä, että Harjunsola näyttää “rouvashenkilöltä”, jolla on miehen nimi. Harjusola kuvasi tapahtuman videolle. Asiasta uutisoi Helsingin Uutiset.

HSL on Helsingin Uutisten mukaan saanut paljon palautetta, jossa kritisoidaan järkyttävästä käytöksestä vähemmistöjä kohtaan. HSL on vastannut asiaan Facebook-sivullaan ja lupaa kouluttaa tarkastajiaan Setan avustuksella kohtaamaan sukupuolen ilmaisun moninaisuutta.

– Jokaisen on voitava käyttää joukkoliikennettä ilman pelkoa ja syrjintää. Tämä merkitsee, että monenlaiset sukupuoli-identiteetit ja sukupuolen ilmaisu otetaan huomioon. HSL voisi tarjota matkustajille useampia sukupuolivaihtoehtoja. Ihmisten tarpeiden huomioon ottaminen on hyvää palvelua ja osa yhteiskunnallista asennemuutosta, kertoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen kannanotossaan.

Harjusolan tilanteen aiheutti pääasiassa se, että HSL:n matkakorttiin voi olla merkittynä vain kaksi sukupuolta. 

– Kaikki järjestelmät, jotka kytkeytyvät kahteen juridiseen sukupuoleen, ovat haitallisia sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille. Myös muunsukupuolisten tai sukupuolettomien ihmisten kuuluu saada palvelut yhdenvertaisesti. Julkista joukkoliikennettä pyörittävän tahon ei tule toimia sukupuolen portinvartijana vaan lähteä toiminnassaan tasa-arvolain vaatimuksesta, joka velvoittaa ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella, Lampinen toteaa Setan sivuilla julkaistussa tiedotteessa.