Helsinkiläinen Happy Hour Skateboards on maailman ensimmäinen skeittifirma, joka tekee yhteistyömalliston Tom of Finland Foundationin kanssa. Mallisto sisältää kolme erilaista Tom of Finland -aiheista skeittidekkiä sekä t-paitoja, huppareita ja kangaskasseja. Yhteistyö sai alkunsa, kun Happy Hourin perustaja Jarkko Poropudas tapasi Tom of Finland Foundationin puheenjohtajan Durk Dehnerin Mr. Leather Europe -kisoissa, jotka pidettiin Helsingissä viime elokuussa.

”Oluet juotuamme olimme molemmat sitä mieltä, että tämä pitää tehdä”, Poropudas sanoo.

”Kun liikkuu maailmalla skeittipiireissä, huomaa, että Suomesta tunnetaan Arto Saari ja Tom of Finland. Tämä on meidän kunnianosoituksemme Suomen kansainvälisesti tunnetuimmalle taiteilijalle. Haluamme myös omalta osaltamme edistää paitsi seksuaalivähemmistöjen oikeuksia yleisemmin, myös skeittialan suvaitsevaisuutta”, hän jatkaa.

Yhteistyömallisto on kansainvälisestikin rohkea ja ajankohtainen hanke. Suvaitsevaisuus on skeittaajien keskuudessa nyt puhutumpi aihe kuin koskaan.

Skeittaus on pitkään nähty maskuliinisena lajina, jossa seksuaalisuuden eri suuntauksille ei ole aina löytynyt sijaa.

Laji on kuitenkin muutoksessa. Syyskuussa ensimmäinen amerikkalainen ammattilaisskeittaaja tuli kaapista. Skeittilegenda Brian Anderson paljasti Vice-tuotantoyhtiön dokumentissa, ettei hän uskaltanut vuosiin puhua seksuaalisesta suuntautumisestaan ammattiskeittauksen machokulttuurissa.

”Toivottavasti myös Suomessa kaikenikäiset skeittaajat uskaltavat olla juuri sellaisia kuin ovat”, Poropudas lisää.

Kauppoihin yhteistyömallisto tulee lauantaina 8. huhtikuuta 2017. Tuotteita myyvät Suomessa My Favorite Things Helsingissä, Beyond Jyväskylässä ja Real Deal Oulussa.