Seksuaalivähemmistöön kuuluvat pakenevat nyt henkensä edestä Venäjään kuuluvasta Tšetšeniasta. Satoja homoiksi epäiltyjä on siepattu, kidutettu tai tapettu Tšetšeniassa. Kyseessä on järjestelmällinen vihakampanja homoiksi oletettuja miehiä kohtaan. Kolme miestä on jo tapettu.

Uutisia Tšetšenian järkyttävistä tapahtumista alkoi kantautua sunnuntaina illalla. Aiheesta kertoi tuoreeltaan Yle, joka perusti tietonsa venäläiseen opposition sanomalehtenä tunnettuun Novaja Gazetaan. Lehden mukaan hirmuteot alkoivat pari viikkoa sitten ja kuolleita olisi enemmänkin kuin ne kolme, joiden henkilöllisyys on tiedossa.

Homojen vainon syynä pidetään Novaja Gazetan mukaan sitä, että aktivistit olisivat aikaisemmin hakeneet viranomaisilta lupaa järjestää seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puoltavia tapahtumia.

Tšetšenian sisäasiainministeriö kertoo, että tietoa homomiesten joukkopidätyksistä ei ole ja että kyseessä on aprillipila. Tšetšenian itsevaltaisen presidentin Ramzan Kadyrovin lehdistösihteeri kiistää hänkin tiedot.

Suomen Amnestyn sivuilla kertään parhaillaan nimiä vetoomukseen, jolla vaaditaan Venäjän viranomaisia puuttumaan tilanteeseen viipymättä.

Moskovan HBT-keskuksen Olga on ollut yhteydessä ruotsalaiseen Regnbågsfondeniin, joka tukee seksuaalivähemmistöjä. Sähköpostissaan Olga ilmoittaa, että he julkaiset neljän Tšetšeniasta paenneen silminnäkijän kertomukset.