Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ratkaisussaan todennut, että lisääntymiskyvyttömyyden vaatiminen sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen ehtona loukkaa ihmisoikeuksia. Kyseessä oleva päätös koski Ranskaa. Tuomioistuin totesi, että Ranska on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8. artiklan mukaista oikeutta nauttia yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta vaatiessaan transihmisiltä todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ennen kuin heidän sukupuolensa on voitu oikeudellisesti vahvistaa.

”Tämä on todella tärkeä päätös, jota on odotettu pitkään. Nyt niiden 22 eurooppalaisen maan, jotka vielä vaativat lisääntymiskyvyttömyyttä oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ehtona, tulee muuttaa ihmisoikeuksia loukkaava lakinsa. Viesti Suomellekin on nyt selvä: transihmisten pakkosterilisointi on lopetettava” toteaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Suomalaiset järjestöt ovat jo pitkään vaatineet Suomen vanhentuneen translain ihmisoikeuperustaista kokonaisuudistusta, mutta hallitus ei ole edennyt asiassa.

Nykyisen hallituksen aikana tilanteeseen ei ole tulossa muutoksia perussuomalaisten vahvan vastustuksen vuoksi, on aikaisemmin todennut perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).