Tšetšeniassa meneillään oleva suurimittainen homo- ja bi-miesten vaino on herättänyt ihmiset reagoimaan ympäri Eurooppaa. Tänään Setan järjestämään mielenosoitukseen Helsingissä osallistui arviolta noin 50 ihmistä. Poliitikkoja ei paikalla näkynyt. Mielenosoituksen tunnelma oli syvästi surullinen. Mielenosoitus sujui rauhallisesti, lähetystöä turvaamassa oli kolme poliisiautoa.

Setan vielä meneillään oleva keräys Tšetšenian vainojen uhrien auttamiseksi on tähän mennessä saanut kokoon reilut 10 000 euroa. Keräys jatkuu kuun loppuun.

Suomalaiset poliitikot eivät ole ottaneet Tšetšenian vainoihin mitään kantaa. Seta on lähettänyt avoimen kirjeen ulkoministeri Timo Soinille.

Tšetšenia kuuluu Venäjän federaatioon. Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole julkisesti puhunut asiasta, mutta hänen edustajansa Dmitrij Peskov kertoi viime viikolla CNN:lle, että Venäjän viranomaiset eivät ole kuulleet mitään Tšetšenian tapahtumista. Viime torstaina Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov tapasi Putinin ja kehotti uutistoimisti AP:n mukaan tapaamisessa Putinia olemaan uskomatta provokatiivisia juttuja homojen kohtelusta. Samanaikaisesti kansainvälinen media on tavannut Tšetšenian vainoja paenneita.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen muistutti puheessaan poliitikkojen vastuusta.
Tukholmassa Venäjän suurlähetystön eteen kokoontui viime sunnuntaina useita satoja, mukana mm. tunnettu kirjailija Jonas Gardell.