”Tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo Suomessa maaliskuun 2017 alussa oli tärkeä edistysaskel, mutta tapahtui huomattavasti jälkijunassa suhteessa Euroopan edistyksellisimpiin maihin. Syyt siihen, ettei Suomi ole vertailun huippumaiden rinnalla, ovat selvät, ja on myös hyvin tiedossa, mitä viimeisten lainsäädännöllisten epäkohtien korjaaminen vaatii”, sanoo Setan vs. pääsihteeri Terhi Aaltonen.

Suomelle ILGA-Europe antoi seuraavat suositukset: Yhteisvanhemmuuden automaattinen tunnustaminen, jotta lasten lailliselle tunnustamiselle syntymästä asti vanhempiensa lapsiksi ei olisi esteitä, translain päivittäminen niin, että sukupuolen juridiseen tunnustamiseen johtava prosessi perustuu itsemääräämisoikeuteen eikä sisällä ihmisoikeuksia loukkaavia ja kokonaisvaltaisen kansallisen lhbti-ihmisten yhdenvertaisuutta edistävän toimintaohjelman käyttöönottoa.

Moniin muihin maihin verrattuna Suomesta puuttuu koordinoitu lhbti-politiikka. Tehtävä vaatisi eri hallinnonalojen yhteistyötä.

Maavertailun ykkössijalla oli toista kertaa peräkkäin Malta ja Suomen edellä olivat myös Norja, Iso-Britannia, Belgia, Ranska ja Portugali. Suomen sijoitusta alentaa erityisesti translaki ja intersukupuolisten ihmisten asema.

Heti Suomen jälkeen sijoittuivat muun muassa Espanja, Ruotsi, Saksa, Itävalta ja Irlanti. Kartta sijoitusprosenteilla on katsottavissa täällä. Listan hännille sijoittuvat muun muassa Venäjä ja Turkki.