Yli puoli miljoonaa ihmistä on vedonnut homomiesten vainon lopettamiseksi Tšetšeniassa. Vetoomukset luovutetaan Venäjän suurlähetystöillä ympäri maailmaa kesäkuun toinen päivä. Helsingissä Venäjän suurlähetystö sijaitsee Tehtaankadulla.

Amnesty vaatii, että Venäjän viranomaisten on perusteellisesti tutkittava tiedot homoiksi oletettujen miesten sieppauksista ja tapoista ja varmistettava, että mahdollisiin rikoksiin syyllistyneet tuodaan oikeuden eteen.

Seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainottujen ihmisten turvallisuus on taattava ja Tšetšenian viranomaisten karkean syrjivät lausunnot on tuomittava ehdottomasti.

”Tšetšenian viranomaisten mukaan homoseksuaalisuutta ei ole olemassa. Tämä pakottaa homot elämään näkymättömissä, ja heidän oikeuksiaan poljetaan häikäilemättä. Haluamme välittää vainotuille viestin, että näemme heidät ja vaadimme heille suojelua”, kertoo Anu Tuukkanen, Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija tiedotteessa.

Amnestyn tietojen mukaan Venäjällä piileskelee ainakin 40 ihmistä, jotka yrittävät paeta vainoja. Suomesta on huhtikuun loppuun mennessä hakenut turvapaikkaa 96 venäläistä.

”Tässä joukossa voi olla myös seksuaalivähemmistöjen edustajia. On tärkeää, että Suomi varmistaa vainottujen pääsyn maahan. Heille on taattava oikeudenmukainen turvapaikkaprosessi, jotta he saavat kansainvälistä suojelua sitä tarvitessaan”, Anu Tuukkanen muistuttaa.

Painostus Venäjää kohtaan Tšetšenian tilanteesta kasvaa päivä päivältä. Ranska presidentti Emmanuel Macron kovisteli Venäjän presidentti Vladimir Putinia Tšetšenian homomiesten tilanteesta maanantaina. Venäjän ulkoministeriön virallinen edustaja Marija Zaharova hermostui tänään Ylen toimittajalle tämän kysyessä Tšetšenian homojen tilanteesta ja tarjosi toimittajalle tutustumismatkaa Tšetšeniaan, ellei toimittajaa pelota se liikaa.

Aikaisemmin Seta järjestämään mielenosoitukseen Helsingissä osallistui arviolta noin 50 ihmistä, toivottavasti perjantaina osallistujia olisi selvästi enemmän.