Yle uutisoi tänään poliisin osallistumisesta Pride-kulkueeseen Helsingissä reilun viikon päästä lauantaina 1. heinäkuuta. Poliisit ovat virkapuvuissa viranomaisrekassa. Poliisit kutsui mukaan yhdenvertaisuusvaltuutettu.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist kertoi Ylelle, että poliisin huolena ovat seksuaalivähemmistöihin kohdistuneet viharikokset, niiden määrä on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana.

– Laajalla rintamalla yritämme viestiä kaikille tasapuolisesti, että vihapuhetta ei tule sietää ja rikoksista pitää ilmoittaa, Enqvist sanoi Ylelle.

Viime viikolla Facebookissa herätti kohua Suomi ensin -ryhmittymän johtohahmon Marko De Witin päivitys, jossa hän masinoi iskua Helsinki Pride -kulkueeseen. Wit kirjoitti, että Helsinki Pride -kulkue tarjoavan hyvän tilaisuuden ”iskeä homo- ja transusaatiota vastaan”.

Kaikki Pride-kulkueeseen virka-asussa osallistuvat poliisit ovat työtehtävissä. Kuten aikaisemminkin osa poliiseista vastaa kulkueen turvallisuudesta kadulla.

Kulkue on Pride-viikon suurin kuluerä järjestelyistä vastaavalle Hesetalle, turvallisuusjärjestelyt maksavat eniten. Heseta on jo aikaisemmin ehtinyt ilmoittaa, että kulkueen turvallisuuteen on pitänyt tänä vuonna panostaa entistä enemmän. Poliisien läsnäolo tukee turvallisuutta vielä lisää.

Helsingin Pride-viikko alkaa heti juhannuksen jälkeen maanantaina 26. kesäkuuta.