Ranskalainen yritys nimeltä Fireworld kertoi verkkosivuillaan uudesta huomaamattomasta vakoiluohjelmastaan, joka voi auttaa vahvistamaan tai häivyttämään vanhempien epäilyt poikansa homoudesta.

Verkkosivuille ladatussa artikkelissa ei mainittu lainkaan naisten homoseksuaalisuuuta ja se on sittemmin poistettu yrityksen sivuilta.

Ranskalainen LGBTQ-aktivistiryhmä L’Amicale des jeunes du Refuge kiinnitti huomion ohjelmaan tweeteillään, jotka kiinnittivät myös Ranskan tasa-arvoministerin Marlène Schiappan huomion. Ministeri vastasi twiitteihin kritisoiden yritystä homofobiasta ja seksismistä.

Alkuperäisessä tekstissään Fireworld kirjoitti muun muassa näin. ”Perhe on kaiken perusta. Siksi lastesi seksuaalinen suuntautuminen vaikuttaa suoraan sukusi jatkumiseen ja on sinulle hyvin tärkeä asia”, kertasi BBC. Teksti jatkui esittämällä joukon merkkejä, joista vanhempi voi alkaa epäillä, että hänen poikansa on homo. Sellaisina mainittiin selkeä omasta olemukseta huolehtiminen, lävistykset, ujous, naislaulajista pitäminen ja se että  teatteri kiinnostaa jalkapalloa enemmän.

Artikkelissa annettiin sitten neuvoja epäilyjen varmistamiseen kuten, tarkkailemaan lapsen Facebookin käyttöä, katsomaan löytyykö käyntejä homofoorumeilla ja vakoilemaan yksityisiä viestejä.

Vastauksena arvosteluun Fireworld selitti, että tekstin ainoa tarkoitus oli kehittää hakukoneen optimointia eikä se ollut lainkaan tarkoitettu kenenkään luettavaksi. Yritys pahoitteli julkaisemansa tekstin sisältöä ja pyysi anteeksi kaikilta, joita se on saattanut loukata.

Kuitenkin yrityksen engalanninkielisellä sivulla kerrotaan useista erilaisista tilanteista, joissa potentiaalinen asiakas haluaisi seurata jonkun muun tietokonetta, kuten teini-ikäisen jäkikasvunsa tietokonetta, työntekijänsä tekosia tai mahdollista puolison uskottomuutta.

Ranskassa on laitonta asentaa vakoiluohjelma salaa toisen tietokoneelle.