DTM teki 2016 tilikaudella suuret tappiot. Gay-yökerhoa Helsingissä pyörittävä Äkä Oy teki tappiota viime vuonna 163 000 euroa, liikevaihto laski edellisestä vuodesta 8,5 prosenttia. Vuonna 2015 Äkä Oy teki 1 ,6 miljoonan liikevaihdolla vielä voittoa 22 000 euroa. Vuoden 2016 muutos oli dramaattinen, myös liikevaihto laski 135 000 euroa.

QX kysyi asiaa Äkä Oy:n hallituksen puheenjohtajalta Karri Niemiseltä.

– Suurin yksittäinen syy tappiohin oli riskinotto Pride-viikon pääbileissä Kaapelitehtaalla, jotka tuotimme Helsinki Pridelle ja Eurogamesille. Bileet olivat tosi mahtavat, mutta taloudellisesti menivät penkin alle.

Tilikauden tulos on ollut laskusuunnassa jo vuodesta 2014. Miltä meneillään oleva vuosi näyttää?

– Kuluva tilikausi näyttää hyvältä. Viime tilikauden haasteet ovat takanapäin, vertailukelpoinen liikevaihto on kääntynyt kasvuun ja tuloskin on taas voitollinen. Yökerhojen yleinen positiivinen vire näkyy myös meillä.

DTM ei ole haasteineen yksin. Yökerhoilla on ollut vaikeaa jo pitkään, aina vuoden 2008 talouskriisistä alkaen. Tällä aikajaksolla onkin Helsingin homoyökerhoja karsiutunut pelistä. Vielä 10 vuotta sitten DTM, Lost & Found ja Hercules olivat ihastelun kohteena, niin hyvin niillä meni taloudellisesti. Lost & Found ja DTM, jonka tuolloin omisti Ravintola Afrodite Oy painuivat molemmat selvästi tappiolle ja menivät useamman tappiollisen vuoden jälkeen lopulta konkurssiin. Lost & Foundin konkurssi tuli 2011 ja vanhan DTM:n vuotta myöhemmin. Vuodesta 2012 DTM on toiminut uusien omistajien voimin.

Onko homoyökerhon pyörittäminen ollut sellaista kuin odotitte?

– Pitkälti joo. Bisneksen ennalta-arvaamattomuus tuli aikoinaan yllätyksenä, mutta siihenkin on viimeisten viiden ja puolen vuoden aikana ehtinyt oppia suhtautumaan annettuna, kertoo Nieminen.

Reilun vuoden ajan pysyi pystyssä Helsingin keskustan kolmas homoyökerho G Lounge & Skybar Club, se meni konkurssiin tänä keväänä.

Homystävällistä kesäbaaria Freedomia pyörittävä Tarja Palomäki vahvistaa QX:lle, että vuonna 2008 tapahtui yöelämässä notkahdus, joka on vasta viime vuoden aikana kääntynyt takaisin nousuun. Palomäki on Happy Hour Restaurantsin ravintoloitsija ja toimitusjohtaja, joka Freedomin lisäksi pyörittää yökerhotoimintaa ravintoloissaan Storyville, LeBonk ja Rymy-Eetu. Homobaarien ongelmat eivät ole Palomäelle uutinen, ”se on sääli”, hän toteaa.

Tosin kaikilla homobaareilla ei mene aivan huonosti. Herculesta ja Mann’s Streetia pyörittävä Moek Trading on koko ajan tehnyt vahvaa tulosta. Kuitenkin myös Moek Tradingin liikevaihto ja liikevoitto ovat olleet laskussa jo monta vuotta. Kun vuonna 2013 liikevoitto oli vielä ruhtinaalliset ja alalla erittäin poikkeukselliset 19,5 prosenttia oli se viime vuonna enää 9,1 prosenttia. Voittoa tuli kuitenkin myös 2016 vielä 130 000 euroa, liikevaihto oli 1,8 miljoonaa, sama kuin 2015. Viime vuonna Hercules muutti uusiin tiloihin ja oli jonkin aikaa kokonaan suljettunakin. Huippuvuonna 2013 liikevaihto oli 2,1 miljoonaa.

– Koko alalla on ollut laskusuhdanne jo useamman vuoden, eivätkä hallituksen päätökset ole asiaa auttaneet, alkoholiverot nousevat taas. Kuluttajasta ne näyttävät vähäisiltä asioilta, mutta viivan alle jäävään tulokseen sillä on merkittävä vaikutus, lähettää Moek Tradingin toinen omistaja Erkki Koski terveisiä Suomen hallitukselle.

Miltä tulevaisuus näyttää? Onko uusi Hercules menestynyt odotetusti?

– Tulevaisuus näyttää valoisammalta. Juuri valmistuu uusi tilinpäätös, jossa liikevaihto on noussut mukavat 15% ja liikevoittokin noin 13%.

– Uudelta Herculekselta ei mitään ihmeempiä odoteltu, kun markkinat ovat kuitenkin aika marginaaliset, mutta näyttää siltä, että sijoitus on kannattanut. Kyllä me tässä vielä jatkossakin porskutetaan.