Viime perjantaina uutisoitiin kahden miehen puukottaneen itseään vatsaan eduskuntatalon edessä. Ilta-Sanomat kertoi eilen, että kyseessä on venäläinen nuori homopari,  19-vuotias Aleksandr ja 22-vuotias Nikita. Miehet eivät halua kertoa julkisuuteen sukunimiään tai tarkkaa kotipaikkaansa suojellakseen läheisiään vaikeuksilta. Miehet kuitenkin kertoivat IS:lle, että tieto heidän henkilöllisyyksistään on mennyt Venäjälle, sillä heidän homoystäviinsä on oltu yhteydessä.

Miehet kertovat olleensa ennemmin valmiit kuolemaan Suomessa kuin palaamaan Venäjälle. He halusivat, että heidän tekonsa jälkeen Suomessa tajuttaisiin venäläisten homojen epätoivoinen tilanne.

– Tuntuu kuin Suomessa vaiettaisiin tarkoituksella meidän ongelmistamme tai että teidän viranomaisenne eivät ymmärtäisi, että meillä LGBT-ihmisillä on Venäjällä todellinen hätä, miehet kertoivat IS:lle.

Pari on saanut Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta on hakenut turvapaikkaa vielä uudestaan.

– Suomen tulee olla maa, jossa viranomaiset pystyvät takaamaan yhdenvertaisen ja turvallisen turvapaikkaprosessin”, sanoo HeSetan toiminnanjohtaja Aaro horsma Setan tiedotteessa.

Seta ja HeSeta oavt nostaneet jatkuvasti esille ongelmia, joita lhbtiq-turvapaikanhakijat turvapaikkaprosessin aikana kohtaavat. Näitä ovat hakijan identiteetin uskottavuuden arviointi, vastaanottokeskuksissa ja muualla ilmenevä väkivallan uhka sekä lhbtiq-sensitiivisen tuen puute.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu kiinnitti jo kesällä huomiota turvapaikkaviranomaisten toimintaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden turvapaikkahakemusten arvioinnissa ja päätösten perusteluissa. Valtuutettu korosti viranomaisen selvitysvelvollisuutta ja muistutti hyvän hallinon vaatimuksesta ja perusoikeus- ja ihmisoikeusmyönteisestä laintulkinnasta.

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään Venäjällä asenteiden muuttuneen homovastaisemmiksi ja aggressiivisemmiksi seksuaalivähemmistöjä kohtaan sen jälkeen kun homopropagandalait tulivat voimaan.