Pentti Holappa kuoli tiistaina kotonaan. Kuolinuutisen vahvisti julkisuuteen Holapan pitkäaikainen ystävä Samuli Vierikko. Holappa oli syntynyt Ylikiimingissä 11. elokuuta 1927. Hänen esikoisteoksensa Narri peilisalissa ilmestyi 1950.

Holappa eli avoimen homoseksuaalin elämää Suomen suvaitsemattomasta ilmapiiristä huolimatta. Vuonna 1953 alkanut suhde runoilija Olli-Matti Ronimukseen kesti koko eliniän aina Ronimuksen kuolemaan saakka vuoden 2005 heinäkuuhun.

Miehet asuivat Suomessa ja Ranskassa, toinen koti vakiintui Nizzaan, Helsingissä Albertinkadulle.

Holappa toimi lyhyesti kulttuuriministerinä vuonna 1972.

Vuonna 1998 Holappa sai Finlandian kirjallisuuspalkinnon teoksestaan Ystävän muotokuva. Uraauurtava romaani kertoi kahden miehen välisestä suhteesta värikkäästi eroottisuutta peittelemättä. Romaanin päähenkilön rakastettu ja kirjan kertoja on nimeltään Pentti Holappa, mikä tuo teokseen jännän kulman. Jo tätä aikanaan kohuttua teosta ennen Holappa oli tunnettu ihmisoikeuksien ajaja, sen myötä hänestä viimeistään tuli homojen vapautumisen symboli, kirjoitetaan Helsingin Sanomien muistokirjoituksessa.

Holappa julkaisi 18 runokokoelmaa, kahdeksan romaania ja 13 tekstikoelmaa, suomensi romaaneja ja toimi journalistina. Hän toimi Europpan runousakatemian puheenjohtana 1999-2003 ja oli sen kunniapuheenjohtaja kuolemaansa saakka.