Uutisia Tšetšenian homovainoista alettiin saada huhtikuun alussa. Tšetšenia on systemaattisesti kiistänyt vainot eikä Venäjä ole asiaan puuttunut. Tšetšenia kuuluu Venäjän federaatioon.

Maanantaina 30-vuotias Maksim G. Lapunov kertoi julkisesti pahoinpitelystään Tšetšeniassa. Lapunov esiintyi televisiokameroiden edessä Moskovassa asianajajansa, vainot julki tuoneen toimittajan ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajien kanssa.

Lapunov kertoi, että viime keväänä hänet pakotettiin autoon ja pidettiin poliisiaseman kellarissa, missä häntä hakattiin ja vaadittiin paljastamaan muita homomiehiä.

Mitään muodollisia syytteitä ei esitetty – ”Minua syytettiin siitä, että olen homo” Lapunov sanoi. Häntä pidettiin vangittuna lähes kaksi viikkoa ja pahoinpideltiin jokainen päivä. Kun hänet lopulta vapautettiin, hän kertoo, että pystyi tuskin kävelemään.

Mediatilaisuuden aikana Lapunov syytti Tšetšenian viranomaisia pidätyksestään ja pahoinpitelystään osana kaikkiaan satakuntaa hbtq-henkilöä koskevassa vihajahdissa.

Venäjän viranomaiset ovat olleet Tšetšenian presidentin puolella ja ilmoittaneet, että väitettyjä vainoja ei ole syytä epäillä edes tapahtuneen. Nyt Lapunovin ilmoituksen perusteella Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu on mahdollisesti aloittamassa tutkimusta.