Valko-Venäjän poliisi ratsasi viime viikonloppuna kaksi lhbti-yhteisön suosimaa yökerhoa. Ratsiassa poliisi ahdisteli ja pidätti ihmisiä.

Uutissivusto tut.by kirjoitti, että ratsiohin johtivat epäilyt laittomasta alkoholinmyynnisttä ja huumeidenkäytöstä. Viimeisen kahden vuoden aikana ratsioita on nähty enemmänkin juuri homoystävällisiin juhliin ja klubeille. Entisessä Neuvostomaassa hyökkäykset seksuaalivähemmistöjä kohtaa ovat olleet nousussa.

– Raportit Valko-Venäjältä ovat hälyttäviä. Poliisi puuttui lailliseen liiketoimintaan, vaati asiakkailta henkilökohtaisia tietoja ja pidätti joitakin kuulusteluja varten, sanoo Human Rifgts Firstin Shawn Gaylord.

Gaylord kertoi huolensa alueen kehityksestä viitaten Tšetšenian ja Azerbaidžanin homovainoihin ja Tadžikistanin homorekisteriin.

Pink News kertoo, että myös homomiesten suosima deittisivusto on suljettiin hallituksen toimesta.

Tammikuussa 2013 poliisi ratsasi useita yökerhoja, kun hlbti-oikeuksia ajava ryhmä yritti rekistöröityä virallisesti, jotta olisi voinut toimia laillisesti. Minskiläisen Club 6A yökerhon asiakkaan laitettiin seisomaan jonoon seinää vasten ja heidät kuvattiin videolle heidän kertoessaan kameralle nimensä, osoitteensa ja ammattinsa.

– Tulloin tarkoituksena oli säikäyttää ja pelotella niitä, jotka uskaltavat julistaa homseksuaalisuuttaan Valko-Venäjällä.

Vuonna 2013 tehtiin seuraavana päivänä samanlainen ratsia neljänneksi suurimmassa kaupungissa Vitabeskissa. Ja kaksi viikkoa myöhemmin Club A6 ratsattiin uudelleen, siviilipukuiset poliisit pidättivät noin 40 ihmistä.

Vuonna 2012 Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenko julisti, että ei tule koskaan elämänsä aikana sallimaan miesten homoutta, lesbouden hän kuitenkin sallii. Lukashenko on ollut vallassa vuodesta 1994 alkaen.