Kun ensimmäisen kerran näin QX Gay Gaalan Tukholmassa pimeänä maanantai-iltana tammikuussa 2013, olin haltioitunut. Tämän tahdon Suomeenkin. Tämän tahdon kotikaupunkiini Helsinkiin. Juuri tätä suomalainen yhteiskunta tarvitsee, iloista areenaa täynnä rajatonta iloa ja rakkautta ja ennen kaikkea tapahtuman, jossa me seksuaalivähemmistöt voimme juhlia omia sankareitamme, tähtiämme ja puurtajiamme. Yhden unohtumattoman illan talven pimeyteen, jossa kaikki sateenkaarenvärit loistavat kirkkaina. Viihteen, dramaturgian ja markkinoinnin keinoin veisimme Helsinkiä ja koko Suomea vuosi vuodelta hiukan eteenpäin, iloisemmaksi ja vapaamielisemmäksi, paremmaksi ihan jokaisen elää. Toisimme tähän sateenkaariyhteisöömme uuden tavan kokoontua yhteen ja juhlia, lite glitter och glamour.

Suomenkielinen QX oli aloittanut vuotta aikaisemmin. Vuoden 2013 keväällä Tahdon2013-kampanja lähti hurjaan nousuun. QX:n toimitusjohtaja Jon Vossia ei tarvinnut kauan maanitella, kun lupa suomalaisen QX Gay Gaalan järjestämiseen tuli ja ryhdyin sen tuottajaksi. Gaalan konsepti otettiin suoraan Tukholmasta, jota lähdettiin kunnianhimoisesti toteuttamaan niin suurilla resursseilla kuin mahdollista. Olimme tietoisia siitä, että helppoa se ei välttämättä olisi. Kiinnostaisiko QX Gay Gaala yhteistyökumppaneita sen verran, että saisimme kustannukset katettua? Kiinnostaisiko QX Gay Gaala yleisöä niin paljon, että se on mielekästä järjestää?

Tammikuussa 2014 Suomen ensimmäinen QX Gay Gaala toteutui ja paljon kunnianhimoisemmalla ja hienommalla ohjelmalla, kuin olin edes uskaltanut kuvitella. Siitä suurin kiitos kuuluu Aapo Siikalalle, joka ideoi vienosta aloitteestani upean spektaakkelin – Kansallisbaletin miestanssijoiden, Jenni Vartiaisen ja gaalan juontajan Krista Kososen yhteisesitykseen huipentuvan uniikin shown, jota varten Jennin Ihmisten edessä hittikin remiksattiin vain gaalaa varten. Jos tämä ei ollut unelman huipentuma, ei mikään olisi.

QX Gay Gaala 2014 Grand Opening pt 2

Näin alkoi Suomen ensimmäinen QX Gay Gaala 24. tammikuuta 2014. Krista Kosonen, Jenni Vartiainen ja Kansallisbaletin miestanssijat. Videolla näkyy avausnumeron toinen osa.Kaikki videoklipit: https://blog.qruiser.com/qx.fi/205541/viela-qx-gay-gaala-videot

Publicerat av QX Suomi Måndag 3 november 2014

Gaalamme on alusta asti saanut runsaasti mediahuomiota. Ja yhtään ylpeilemättä voinen todeta, että onnistuimme me ainakin vähän myös muuttamaan tätä yhteiskuntaamme. Siitä kertoo muun muassa kohu, mikä viime talvena nousi nuoren Tuure Boeliuksen voittaessa Vuoden homo -palkinnon. Ja sen palkinnon jakoi Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola, joka puheessaan gaalayleisölle pyysi anteeksi kirkon kohtelua meitä seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Ensimmäisen Suomen QX Gay Gaalan juliste 2014. Juontaja Krista Kosonen ja Kansallisbaletin miestanssijat.
Ny meillä on takana neljä gaalaa, kaikki onnistuneita tuotantoja, jotka toivottavasti ovat tuoneet iloa ja antaneet ajatuksiakin. Tuona aikana gaalalla on ollut yhteensä parisenkymmentä yhteistyökumppania, muutamat pysyivät mukanamme useamman vuoden. Missään vaiheessa yhteistyökumppaneiden hankkiminen ei ollut läpihuutojuttu.

Jo vuoden 2016 gaala oli lähellä peruuntua. Vain päivää ennen deadlinea 19. joulukuuta varmistui viimeinen tarvittava yhteistyökumppani ja gaalan tuotanto voitiin aloittaa. Vuoden 2016 gaala tuotettiin vain kuudessa viikossa, josta kolme viikkoa vei koko lailla tuolloin pitkät joulunpyhät, johon moni oli ottanut lomapäiviä jatkeeksi. Se oli ensimmäinen Jukka Kurosen ohjaama ja käsikirjoittama gaala. Stressin ja kiireen määrä oli valtava paitsi meille myös Savoy-teatterin tekniselle henkilökunnalle, joka sai ääni- ja videomateriaalit aivan liian myöhään. Oli selvää, että tällä tavalla ei voida jatkossa toimia. Mutta tuolloin emme olleet vielä valmiit luovuttamaan. Kun rahoitus 19. joulukuuta varmistui mietin, että onhan tämä nyt aivan järjetön aikataulu, mutta hitto tehdään tämä nyt vielä, tästä kun päästään on kaikki taas helpompaa.  Ja hieno siitä 2016 gaalasta tuli. Myös kaikki yhteistyökumppanit yhtä lukuunottamatta jatkoivat ja sen yhdenkin sain helposti korvattua. Ensimmäistä kertaa QX Gay Gaalan rahoitus oli selvillä jo keväällä ja saatoimme Jukan kanssa panostaa 2017 gaalaan täysillä. Suomen neljäs QX Gay Gaala oli produktiona jo täysin Tukholman gaalan tasolla. Tai jopa sitä edellä, kuten videoista vastaava gaalatiimiläinen Jussi Virkki Tukholman 2017 gaalassa totesi, että eihän näillä ole nämä lamput ihan kohdillaan ja oli siinä Jussin listassa muitakin puutteita.

Läntisen kuningaskunnan QX Gay Gaala on kuitenkin ratkaisevilta osin eri maata. Katsojia on 1700, televisiokoosteen näkee noin miljoona. Liput myydään kutakuinkin viikossa ja kovalla hinnalla. Ministerit kilpailevat paikasta kutsuvieraskiintiöön. Ruotsissa QX on merkittävä yhteiskunnallinen toimija. Tämä kaikki juontuu 90-luvun lopulta alkaneesta, sanotaan vaikka, homosaatiosta. Tuolloin perustettiin QX ja tuolloin Tukholma sai ensimmäisen Euro Pridensa – ja tuolloin oli ensimmäinen QX Gay Gaala. Myönteinen kehitys ruokki yhteisöllisyyttä, josta QX Gay Gaala on alusta asti ollut merkittävä osa. Tulevana talvena on Tukholmassa QX Gay Gaalan 20. juhlavuosi.

Olimme kyllä varautuneet siihen, että QX Gay Gaalan tuominen Suomeen vaatii vuosien työtä. Mutta jossain vaiheessa on lopetettava pään hakkaaminen seinään ja otettava suunta uudelleen.

QX:n toimitusjohtaja Jon Voss, miksi QX Gay Gaala järjestetään?

– Gaala on yksi tapa meille lhbtiq-yhteisönä osoittaa kunnioitustamme ja juhlistaa niitä upeita yksilöitä, jotka ovat edistäneet sitä, että meillä tänä päivänä on mahdollisuus elää avoimena ja ylpeänä. Gaalan avulla voimme myös nostaa esiin tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä myönteisellä ja helpolla tavalla, jossa laadukkuus, huumori ja rakkaus kukoistavat!

Mitä QX odotti, kun gaalaa alettiin järjestää myös Suomessa?

– Olimme tehneet Gay Gaalaa Tukholmassa jo monta vuotta ja siitä oli kasvanut tärkeä ja loistelias juhla lhbtiq-yhteisölle, huomasimme, että oli suuri kiinnostus kokeilla sitä myös Helsingissä. Kokemuksesta tiedän, että sama formaatti ei aina toimi eri maissa ja eri kaupungeissa, joten en pitänyt itsestäänselvyytenä sitä, että kaikkien fantastisten suomalaisen lhbtiq-yhteisön ihmisten juhlistaminen toimisi samanmuotoisessa gaalassa. Vastaavat gaalat eri maissa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Tanskassa ovat kaikki olleet täysin erinäköisiä niin muodoltaan kuin sisällöltäänkin. Sen muotoinen gaala, mitä nyt olemme kokeilleet Suomessa tarvitsee kehittämistä toimiakseen vieläkin paremmin.

Mitä pidät suurimpana syynä siihen, että QX Gay Gaala ei ollut menestys Suomessa?

– QX Gay Gaala sellaisena kuin se oli on ollut onnistunut kun katsotaan medianäkyvyyttä ja lhbtiq-kysymyksiä, joita saatiin nostettua esiin hyvällä tavalla. Gaalan avulla sankareitamme on voitu juhlistaa ja kunnioittaa, millä on mielestäni ollut myös palkituille henkilöille suuri merkitys ja se on voimaannuttanut heitä. Ajattelen Ari-Pekka Liukkosta, EuroGames-tapahtumaa ja Tahdon2013-kampanjaa, poliitikkoja, kuten Jaana Pelkosta ja piispa Irja Askolaa, artisteja kuten Saara Aalto, tutkija Sandra Hagmania, puhumattakaan siitä paljastava keskustelusta koskien nuoria lhbtiq-ihmisiä, joka repesi kun teini-ikäinen Tuure Boelius voitti Vuoden homo -palkinnon aikaisemmin tänä vuonna. Joten tältä kantilta QX Gay Gaala on mielestäni ollut todellinen menestys. Mutta koko QX Gay Gaalan idealle on tärkeätä, että se saa yleisöä ja sen myötä myös taloudellisen pohjan, jonka avulla pystytään rakentamaan todella loistelias iltajuhla. Ja siinä emme ole onnistuneet ja siksi meidän tarvitsee löytää uusia muotoja sille, miten QX.fi voi olla mukana juhlistamassa ja kunnioittamassa meidän sankareitamme! Nyt yritämme onnistua uudella otteella ja keskitymme sen löytämiseen!

Kuluvan vuoden aikana tasa-arvoisesta avioliittolaista tuli vihdoin totta lain astuessa viimein voimaan, monet suomalaiset suuryritykset juhlistivat sitä sosiaalisessa mediassa mainostamalla sateenkaaren väreissä. Myös viime kesän Helsinki Priden aikaan moni suuri yritys liputti brändillään sateenkaarenväreissä. Tätä vasten on toki pettymys, että QX Gay Gaalalle emme onnistuneet saamaan  riittävästi yhteistyökumppaneita. QX ei pysty tuottamaan gaalaa ilman yhteistyökumppaneita, lipunmyynnin tulot eivät riitä kattamaan gaalan tuotantokuluja. Gaalalta ei ole vielä odotettu taloudellista voittoa, mutta tappiolla meidän ei ole sitä mahdollista, eikä järkevääkään, toteuttaa.

Suomen QX Gay Gaalan ongelma on ollut tämä. Neljän gaalan aikana maksavien asiakkaiden määrä on pysynyt kutakuinkin täsmälleen samana reilussa 200 lipun ostaneessa. Tämä on ollut meidän haasteemme sillä QX Gay Gaala tehdään sinulle, teille, tälle meidän sateenkaariyhteisöllemme, ilman teitä emme ole mitään. Ja tässä on se perimmäinen syy, miksi QX Gay Gaala muokataan nyt joksikin uudeksi.

Jokainen gaalaan osallistunut, niin ehdokas, juontaja, esiintyjä, palkinnonjakaja, avustaja, valokuvaaja, käsikirjoittaja, videovelho kuin yhteistyökumppani ja katsoja on lämpimän kiitoksen ansainnut – kiitos, että olit mukana tekemässä suomalaista lhbtiq-historiaa.

Suomen QX Gay Gaaloissa on ollut lukemattomia tähtihetkiä. Kyllä se vain on erityisellä tavalla koskettavaa kun meikäläinen nousee lavalle meikäläisten eteen.

Yhteistyökumppaneista haluan antaa erityiskiitokset Cityklinikan Piotr Sikorskille ja Westerbackin Katja Warbornille, jotka ovat olleet mukanamme muita enemmän.

Mutta nyt ei varsinaisesti ole muistopuheiden aika, sillä vainaja puuttuu! Ehdolleasettelu ja äänestys jatkuvat kuten ennenkin, tosin ainakin tänä vuonna hiukan myöhemmin. Voittajat valitaan jatkossakin yleisön äänten perusteella. Mutta millainen on jatkossa se tapahtuma, missä voimme  jatkossa juhlia sankareitamme ja missä tärkeät palkinnot jaetaan, sitä emme vielä tiedä. Suunnittelu on kuitenkin jo alkanut.

Haluamme luoda jotain uutta. Talven aikana pitäisi tapahtua. QX Gay Gaalaa ja sen ajatus elää edelleen, mutta sen muoto muuttuu. Haluamme edelleen olla mukana edistämässä suomalaista lhbtiq-kulttuuria ja muuttamassa suomalaista yhteiskuntaa!