Viime perjantaina 9. marraskuuta Helsingin Sanomissa otsikoitiin näin: ”Hepatiitti A alkanut jälleen yleistyä, terveyskeskukset tarjoavat rokotuksia miesten kanssa seksiä harrastaville miehille – ”Pride-tapahtumat ja muut kokoontumiset ovat saaneet viruksen liikkeelle””.

Otsikointi herätti tuoreeltaan huomiota ja pian Helsinki Pride julkaisi Helsingin Sanomille ja jutun kirjoittaneelle toimittajalle Päivi Repolle osoitetun avoimen kirjeen, jossa Helsingin Sanomilta vaaditaan perusteluja kyseiselle otsikoinnille. Sillä, kuten kirjeessäkin muistutetaan, Helsinki Pride järjestetään muun muassa siksi, ,että väärä informaatio ja syrjivät asenteet jäisivät historiaan.

”Pyydämme Helsingin Sanomien toimitukselta ja toimittaja Päivi Repolta perustelua tuoda hepatiittitartunnan ainoana riskiryhmänä miesten kanssa seksiä harrastavat miehet ja jättää muut riskiryhmät mainitsematta. Pyydämme teiltä myös perustelua nostaa ylilääkäri Leinon lainaus otsikkoon ja lähdettä väitteelle Pride-tapahtumien yhteydessä kohonneista tartuntaluvuista sekä journalistista perustelua valita vahvasti sateenkaariväkeen viittaava kuvituskuva.”

Kuvakaappaus Helsingin Sanomien digilehdestä

Helsingin Sanomat on merkittävässä asemassa suomalaisessa yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisen ilmapiirin luomisessa.

Kuten Helsinki Priden kirjeessä osuvasti muistuttaa, otsikointi on kaiku menneisyydestä, jonka painolasti tuntuu vielä tänäkin päivänä. 1980-luvun alussa ensimmäisten hiv-tartuntojen selvitessä kirjoitettiin ”homorutosta” hiv-viruksen sijaan. Tuo leima ei ole vielä tänä päivänäkään häipynyt.

Myös Helsingin Sanomien kuvituskuva liitti jutussa mainitut hepatiitti-A -tartunnat seksuaalivähemmistöihin ja nimenomaisesti Pride-tapahtumiin.

”Pride-tapahtuma ei tartuta hepatiittia. Huono hygienia, epäpuhtaat elintarvikkeet ja suojaamaton seksi tartuttaa”.

Helsingin Sanomien juttu on myös journalistin ohjeiden vastainen, sillä otsikon väitteelle siitä, että Pride-tapahtumat laittaisivat viruksen liikkeelle tai että tartuntoja olisi Prideilla muita tapahtumia enemmän, ei jutusta löydy tarkempia perusteluita tai lähdetietoja, todetaan Helsinki Priden kirjeen perusteluissa.

Digilehdessä on tosin linkitettynä Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n raportti ja suositus, mutta painetussa lehdessä nämä vain mainitaan avaamatta sen enempää. ECDC:n raportissa todetaan, että hepatiitti-A -riski koskee Euroopan alueella pääosin miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa ja suositellaan rokotusten tarjoamista Pride-tapahtumien yhteydessä. Helsingin Sanomien painetun lehden levikki on merkittävän suuri ja digilehden englanninkieliseen tieteelliseen tekstiin avautuvat linkit eivät voi olla oikea tapa esittää perustelut. Linkitetyistä raporteissakaan ei kuitenkaan ilmene vertailua Pride- ja muiden tapahtumien tartuntojen välillä.

Asian ydin on tässä: ”Pride-tapahtuma ei tartuta hepatiittia. Huono hygienia, epäpuhtaat elintarvikkeet ja suojaamaton seksi tartuttaa”, kuten Helsinki Priden avoimessa kirjeessä Helsingin Sanomille todetaan.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet HeSetan puheenjohtaja Hassen Hnini ja tapahtuma- ja varainhankintapäällikkö Senni Moilanen.

Twitterissä media-alan ammattilainen Mikko Silvennoinen kiitti HeSetan ulostuloa ja toivoi asian viemistä Julkisen sanan neuvostolle.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi ei ole vastannut QX:n yhteydenottopyyntöihin asiassa, eikä HS:n kommenttia asiassa ole siis saatu.

Helsingin Sanomien tulisi kantaa yhteiskunnallisen vastuunsa paremmin kuin nyt on tapahtunut.