Viime syksynä  Time julkaisi reportaasin Movsar Eskerhanovista. Siinä hänet kuvataan ensimmäisenä avoimesti homoseksuaalina tšetšeeninä. Haastattelun aikana hän oli Saksassa, missä hän on anonut turvapaikkaa. Syvällisessä haastattelusssa hän kertoo uhasta ja kidutuksesta joita joutui kokemaan kotimaassaan.

– Sana ”gay” tarkoittaa Tšetšeniassa kutakuinkin eläintä. Heille se ei tarkoita ihmistä. Jos mies on homo hänellä ei ole tulevaisuutta, nykyisyyttä tai menneisyyttä, kertoi hän Timelle.

Haastattelun aikaan Eskerhanov oli juuri saanut kolmannen ja ratkaisevan hylkäyksen turvapaikka-anomukseensa. Pian hänet osoitettaisiin takaisin maahan, missä häntä on pidetty vankilassa, jossa on ”verentahrimat seinät”.

– En aio enää piilottaa kasvojani. Annan koko maailman nähdä kuka minä ole, Eskerhanov kertoi.

Haastattelun jälkeen Eskerhanov katosi useaksi kuukaudeksi. Yllättäen marraskuun alussa hän tuli esiin tšetšeeniläisellä tv-kanavalla Grozny TV:ssä.

Gay Star Newsin mukaan ohjelman juontaja esitteli Eskerhanovin ”henkisesti häiriintyneenä henkilönä”, joka on valehdellut olevansa homoseksuaali ja että Time on luonut kohu-uutisia länsimaisen median välitettäväksi.

Ohjelmassa Eskerhanov sanoo, että Time houkutteli hänet sanomaan, että hän on homoseksuaali ja että haastattelu tehtiin hänen ollessa vahvojen epilepsialääkkeiden vaikutuksen alainen.

Eskerhanov kertoi televisiossa, että Timen toimittajat lavastivat tilanteen ja myönsi häpäisseensä Tšetšenian ja sen kansan.

– Siksi pyydän anteeksi Tšetšenian kansalaisilta ja Tšetšenian johtajalta, Euroopassa ja Pohjois-Kaukasuksella eläviltä tšetšeeneiltä.

Nyt Eskerhanov kertoo totuuden merkillisestä televisioesiintymisestään. Hänet pakotettiin pyytämään anteeksi valtion tv-kanavalla.

– He sanoivat, että jos jatkan puhumista, siitä tulee aiheutumaan ongelmia. He sanoivat, että minun pitää ajatella perhettäni, kertoi Eskerhanov uutissivusto Kavkazsky Uzelille.

Nyt Eskerhanov on takaisin Saksassa, missä hän jälleen yrittää saada turvapaikan, kertoo Attitude.