Querelle, queer-kansan oma musiikki- ja taidefestivaali järjestetään 24.-25.8.2018 Helsingissä Vallilan makasiineilla. Querellen kerrotaan tarjoavan sateenkaarikansalle oman, turvallisen maailmanluokan festivaalin. Mukana on suuri joukko esiintyjiä, osa ulkomailta. Lippujen hinnat ovat päivälippu 69 € ja kahden päivän viikonloppulippu 129 €. Festivaali tavoittelee 12 000 kävijää kahtena päivänä.

Festivaalin tiedotteessa korostetaan, että sekä esiintyjät että yleisö ovat osa queer-yhteisöä.

Maanantaina Elina Sorsa kritisoi lippujen hintaa. Hänen mukaansa festivaalin kohderyhmällä ei ole varaa ostaa lippuja ja näki asiassa epätasarvoisen asetelman. Sorsa muistutti twiiteissään, että ”risteävien sortorakenteiden takia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt on usein taloudellisesti heikommassa asemassa”.

Festivaalia järjestää tällä hetkellä 12-henkinen työryhmä, josta osa on kokeneita festivaalituottajia, osa LHBTIQ-aktivisteja ja järjestötoiminnan ammattilaisia. Querellen promoottorina toimi myrskyyn asti Jaakko Parkkari. Nyt hänet on siirretty sivuun.

Parkkari siis vastasi Sorsan twiitteihin menemällä henkilökohtaisuuksiin, mistä nousi kova meteli. Querellen eilen julkaisemassa tiedoteessa todetaan tapahtumista näin:

Festivaalin promoottori on käyttäytynyt Twitterissä harkitsemattomasti ja loukkaavasti festivaalin nimissä käymässään keskustelussa. Työryhmä on tämän käytöksen ja toiminnan johdosta käynyt perusteellisen keskustelun festivaalin tavoitteista ja jatkosta; turvallisuus ja saavutettavuus on säilytettävä tapahtumien ytimessä ja queer- kulttuurin ja -tietouden edistäminen sen tärkeimpänä tehtävänä.

Festivaalin promoottori on siirretty yhteisellä päätöksellä sivuun viestinnästä, yhteistyöneuvotteluista sekä festivaaliin liittyvistä asialinjauksista, joista vastaavat nyt kokonaan työryhmän muut henkilöt, joilla on runsaampi kokemus LHBTIQ-asiosta. Promoottorin osaamista ja kokemusta hyödynnetään enemmän festivaalin käytännön asioita hoidettaessa.

Tiedotteessa työryhmä pahoittelee keskustelun epäammattimaisuutta ja epäsensitiivisyyttä ja kiittelee sitä, että inklusiivistä ja turvallista queer-festivaalia tarvitaan, jotta kulttuuri, kieli ja rakenteet muuttuvat.

Olemme Twitter-myrskyn aiheuttaneen keskusteluteeman, eli lippuhintojen edessä nöyriä ja realistisia

Querellen ohjelman muistetaan koostuvan korkealaatuisista kansainvälisistä ja kotimaisista esiintyjistä, jotka ovat tähtiä joille halutaan maksaa esiintymispalkkiot. Tapahtumassa nähdään muiden muassa amerikkalainen transnainen ja aktivisti Chelsea Manning, Mykki Blancon performanssiräppiä, Jorma Uotinen, aktivisti ja DJ JD Samson, DJ ja muusikko Hifi Sean, muunsukupuolinen räppääjä Tero Hetero ja Sofi Oksanen. Palkkiot ja tilan  tuotannon kustannukset katetaan lipputuloin. Festivaali kertoo, että hinnoittelussa vertailukohteena on käytetty muita suuria pääkaupunkiseudun musiikkifestivaaleja.

Nyt festivaali kertoo etsivänsä myös tapoja, joilla jokainen pääsee mukaan esimerkiksi talkootyön kautta, asiaa voi tiedustella Querellen sivulta.

Helsingin Juhlaviikot lopetti somemyrskyn vuoksi yhteistyönsä festivaalin kanssa. Aihetta käsiteltiin myös Helsingin Sanomien NYT.fi:ssä. Elina Sorsa kertoo bloginsa esittelyssä olevansa mm. julkifeministi. Twitterissä hänellä on 1900 seuraajaa.

Blogikirjoituksessaan Sorsa muistuttaa aikaisemmista keskusteluista, joissa on kiinnitetty huomiota siihen, että seksuaalivähemmistöille tarkoitetut tilat eivät todellisuudessa ole inklusiivisia ja turvallisia. Hän mainitsee keskustelut ravintola Herculeksen rasismista, Turku-Pridesta ja DTM:n rasismista, joita kaikkia puitiin isosti mediassa. Sorsa kirjoittaa, että tapahtumissa ja tiloissa tulisi kiinnittää huomiota ”sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden lisäksi esteellisyyttä ja turvattomuutta aiheuttaviin tekijöihin, kuten luokkaerojen, fyysisten vammojen ja sairauksien, rasismin, mielenterveyden ja yhteiskunnan seksuaalista ahdistelua normalisoivan kulttuurin tuomiin erityispiirteihin”.