Mohammed ja Haidar tutustuivat toisiinsa matkalla Suomeen loppukesällä 2015. Keväällä 2016 Mohammed sai turvapaikan Suomesta. Haidar on kerta toisensa jälkeen saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, sillä maahanmuuttoviranomaiset ja hallinto-oikeus eivät usko Haidarin kertomusta siitä, että tämä on homoseksuaali, kirjoittaa Iltalehti.

Miehet joutuivat kotimaassaan piilottelemaan seksuaalisuuttaan. Ainoa keino olla oma itsensä oli paeta maasta. Irakissa uhkaisi vankeus, todennäköisesti kunniaan liittyvä murha.

– Homoseksuaalisuus ei ole Irakissa mahdollista, Mohammed sanoo.

Miehet ovat asuneet yhdessä jo syksystä 2015 alkaen. Haidar saattoi itse tehdä ratkaisevan virheen, sillä hän ei ensimmäisessä turvapaikkapuhuttelussa uskaltanut kertoa homoseksuaalisuudestaan, se on vaikeaa arabikulttuurista tulevalle muslimille.

Viimeisenä oljenkortena miehet ovat hakeneet perhesiteeseen perustuvaa oleskelulupaa. Pelko Haidarin palautuksesta Irakiin on aiheellinen, koska oikeudenpäätökselle ei ole saatu toimeenpanokieltoa.

Hesetan puheenjohtaja Hassaen Hnini pelkää, ettei Mohammedin ja Haidarin tapaus jää viimeiseksi laatuaan, hänen mukaansa Maahanmuuttoviraston linja on tiukentunut.

– Tämä on ensimmäinen näin jyrkkä päätös, mutta tuskin viimeinen, hän sanoo.

Miesten nimet on muutettu alkuperäisessä IL:n jutussa.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen on huolissaan linjauksesta, joka on hengenvaarallinen eikä kansainvälinen suojelu toteudu.

– Lukuisista yhteydenotoista, antamastamme koulutuksesta tai lausunnoista huolimatta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat turvapaikanhakijat saavat edelleen epäoikeudemukaista kohtelua viranomaisilta. On hyvin tiedossa, kuinka vaikeaa eri kulttuurista tulevien on kertoa identiteetistään avoimesti heti ensimmisessä turvapaikkapuhutteluissa. Seta ei hyväksy käytäntöä, että homoseksuaalisuutta ja transihmisyyttä edelleen kyseenlaistetaan, Lampinen toteaa.