Tšetšeniassa vainotaan homomiehiä. Tilanne tuli kansainvälisen yhteisön tietoon helmikuussa 2017 ja siitä on uutisoitu Suomessakin samana kevään ja Seta ja Amnesty ovat molemmat järjestäneet mielenosoituksia täällä.

Tšetšeniassa homomiehiä on pidätetty, kidutettu ja teloitettu, mutta Venäjä on sinnikkäästi kieltäytynyt puuttumasta tilanteeseen. Tšetšenia kuuluu Venäjän federaation. Tšetšenian johtajaa Raman Kadyrov on julkisesti todennut, että homoseksuaalit ”eivät ole ihmisiä” ja meidät tulisi poistaa alueen puhdistamiseksi.

Kansainvälinen yhteisö on reagoinut tilanteeseen hitaasti, mutta nyt asia on vihdoin edennyt. Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö OSCE (Organization for Security and Co‑operation in Europe), missä myös Venäjä on jäsen, on ryhtynyt toimiin.

15 valtiota on allekirjoittanut vetoomuksen vedoten OSCE:n harvoin käytettyyn Wienin mekanismiin, joka käynnistää menettelyn, jossa jäsenvaltiolta pyydetään selvitystä vakavassa ihmisoikeusasiassa.

Vetoomuksen allekirjoittivat Kanada, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Islanti, Irlanti, Latvia, Liettua, Alankomaat, Norja, Ruotsi, Yhdistyneet kuningaskunnat ja Yhdysvallat.

Vetoomuksessa sanotaan muun muassa näin:

”Maamme ovat edelleen hyvin huolestuneita vakavista ihmisoikeusrikkomuksista ja pahoinpitelyistä Tšetšeniassa.”

”Delegaatiomme, kuten monet muutkin Pysyvässä Neuvostossa, ovat toistuvasti ottaneet esille nämä rikkomukset edeltävien 20 kuukauden aikana.”

”Venäjän federaation reaktio on ollut riittämätön. Tämän vuoksi maamme vetoavat tänään Venäjän sitoumuksiin Wienin mekanismin perusteella vastaamaan meidän huoliimme asiassa.”

”Olemme tuoneet esiin hyvin dokumentoituja selvityksiä, jotka kertovat että Tšetšenin viranomaiset ovat osallistuneet pidätyksiin, kaappauksiin, kidutuksiin ja murhiin ihmisten oletetun tai todellisen seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella sekä peitelleet tietoja näistä rikoksista ja hyväksikäytöistä.”

”Lisäksi Tšetšenian viranomaiset ovat kehottaneet väkivaltaan näitä yksilöitä vastaan ja tiettävästi rohkaisseet perheitä suorittamaan ”kunniamurhia”.”

”Samanaikaiset toimittajat ja ihmisoikeuksien puolustajat kohtaavat uhkailua ja kostotoimia Tšetšenian viranomaisilta sen vuoksi, että he dokumentoivat näitä ja muita rikkomuksia ja tukevat niistä selvinneitä.”

Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö osoittaa syyttävän sormensa suoraan Venäjään. Vetoomuksessa kirjoitetaan näin:

”Venäjän delegaation on kiistänyt kansainvälisten järjestöjen, toimittajien ja kansalaisyhteisön uskottavat raportit ja kehottanut OSCE:n huolestuneita delegaatioita ”oikaisemaan faktat” ja syyttäen meitä Internetin valeuutisten levittämisestä. Olemme huolestuneita siitä, että liittovaltion viranomaiset myötävaikuttavat  rankaisemattomuuden ilmapiiriin Tšetšeniassa.”

Vetoomuksessa esitetään Venäjälle seuraavat kysymykset:

  • Mihin toimenpiteisiin on ryhdytty sen varmistamiseksi, että Tšetšenian viranomaiset noudattavat Venäjän federaation sitoumuksia OSCE:lle?
  • Miten Venäjän liittovaltion viranomaiset ovat tutkineet syytteitä väkivallasta lhbti-ihmisiä tai oletettuja lhbti-ihmisiä kohtaan ja miten viranomaiset ovat tulleet siihen tulokseen (kuten Venäjän viranomaiset ovat toistaneet), että mitään tällaisia rikkomuksia tai pahoinpitelyjä ei ole tapahtanut tai että yhtään lhbti-ihmistä ei ole Tšetšeniassa olemassa?
  • Mihin toimenpiteisiin viranomaiset ovat ryhtyneet varmistaakseen sen, että kansalaisyhteisö ja median edustajat voivat vapaasti dokumentoida ja raportoida, ilman kostotoimenpiteitä, Tšetšenian ihmisoikeustilanteesta, koskien etenkin ihmisoikeusjärjestö Memorialia?
  • Miten Venäjän federaation viranomaiset ovat tutkineet niiden 27 henkilön kohtaloa, joiden kerrotaan tulleen teloitetuiksi ilman oikeudenkäyntiä Groznyssa tammikuussa 2017?

OSCE:n käyttämä Wienin mekanismi edellyttää Venäjää vastaamaan 10 päivän sisällä. Asiasta uutisoi Pink News.